Nyt fra drikkevarefronten

Det er igen blevet tid til at kigge på nyheder fra de våde varers univers. Her kan vi fortælle om en ny bog, der sætter fokus på de »hemmelige« vine fra Italien, ny luksuschampagne fra Den gule enke, en ny købs- og salgsportal for private vinentusiaster samt en helt ny pilsner brygget med humleolie fra Carlsberg

Udgivet:12. maj 2019, 15.00

Læsetid:5 minutter

Foto: Pr-foto

Af Rasmus Palsgård
redaktion@m-jylland.dk

Italiens »hemmelige« vine

De fleste, der kender bare en smule til vin, har formentlig hørt om vine såsom barolo, barbaresco, chianti og brunello, alle fra Italien. Men støvlelandet, som årligt konkurrerer med Frankrig om at være det mest vinproducerende land i verden, byder på langt flere vine end disse.

Det har vinentusiasten Steen Asmussen sat sig for at bringe fokus på via sin nye bog »Italiens hemmelige vine«. Der findes fantastiske vine fra Piemonte og Toscana, men man får også ofte lov til at betale dyrt for de bedste vine derfra, så i bogen præsenterer Asmussen nogle mindre kendte områder såsom Etna, Campanien og Basilicata, hvor de bedste vine koster langt mindre. Han giver også anbefalinger til de konkrete vingårde, som efter hans mening leverer den bedste vare.

Bogen er skrevet i et sprog, hvor alle kan være med, uden at fagligheden går tabt, og føler du, at tiden er inde til at udvide dit kendskab til italiensk vin, er muligheden der nu.

»Italiens hemmelige vine« er på 296 sider, koster 299,95 kroner og udkommer den 23. maj på Muusmann Forlag.

Den Gule Enke i topårgang

Selv om Veuve Clicquot, herhjemme bedst kendt som Den gule enke, har et let blakket ry, skal man ikke tage fejl af, at der er tale om champagne lavet efter alle kunstens regler og druemateriale af høj kvalitet. Champagnehusets kælenavn refererer til enkefrue Clicquot, som i begyndelsen af 1800-tallet revolutionerede mange af de fremstillingsteknikker, man i dag tager for givet, heriblandt den langsomme drejning af de skråtstillede flasker, som gør, at gærresterne falder ned i flaskehalsen, så man kan klare vinen. Hun var også opfinder af den første kendte roséchampagne. Hun fik ideen at tilsætte stille rødvin fra til blendet, hvilket er den gængse metode til fremstilling af roséchampagne den dag i dag.

I anledning af Veuve Clicquots 200-årsjubilæum i 1972 lancerede huset en ny topchampagne, og den kunne naturligvis ikke hedde andet end La Grande Dame (Den storslåede kvinde), og denne vin lanceres fortsat i de bedste årgange. Årgang 2008 regnes for at være dette årtusindes hidtil største årgang, og champagnenørder verden over har med spænding ventet på at smage topproducenternes vine fra denne årgang. Som en af de allersidste lancerer Veuve Clicquot nu La Grande Dame 2008, som har et ekstraordinært højt indhold af pinot noir med hele 92 procent. Disse druer kommer fra husets egne grand cru-marker og er altså af den fineste kvalitet. Forvent delikate noter af citrusfrugt, hasselnødder og en anelse svampe samt en forfriskende syre, som kendetegner 2008.

Den vejledende pris er 1.199 kroner. Det er afgjort et anseeligt beløb, og bliver det lige i overkanten, taler denne skribent gerne for, at man forsøger sig med Veuve Clicquots »almindelige« årgangsvin fra 2008, som var blandt favoritterne ved en stor 2008-smagning tilbage i november. Denne fås til omkring 5-600 kroner.

Byt din vin

Går man ind i en vinbutik, får man stort set altid den nyeste årgang af en given vin, og er det en flaske, der har godt af flere års lagring, kan det være frustrerende at skulle vente så længe på at kunne få det fulde potentiale ud af den. De største og mest eftertragtede vine ryger ligeledes af sted på allokation til udvalgte kunder, og derfor kan det være svært overhovedet at få fat i dem, selv om man har midlerne til det.

Nu har et nyt foretagende ved navn Sharewine set dagens lys. Det er en portal, hvor private kan handle vin med hinanden. Hvis din samling er steget dig over hovedet, eller du ønsker at give plads til nogle nye flasker, kan du sætte dem til salg på Sharewine. Sælger betaler seks procent af salgsprisen i gebyr til Sharewine, mens det er gratis for køber at handle gennem portalen. Når købet er gennemført, aftaler parterne selv, hvordan afhentning og betaling skal foregå.

Allerede nu ligger der en lang række interessante vine i modne årgange fra nogle af verdens bedste producenter, så der er rigeligt at vælge imellem. Hvis du har en større samling af fine vine, kan Sharewine ligeledes assistere med vurdering af pris, oprettelse af annoncer og meget mere.

Foruden at være en købs- og salgsportal ønsker Sharewine også at være en platform, hvorigennem private vinentusiaster kan møde hinanden og danne nye relationer og måske endda venskaber. Der afholdes regelmæssigt smagninger, middage og lignende, som man kan købe billet til og derigennem møde ligesindede.

Ny pilsner fra Carlsberg

Det er ikke hver dag, at Carlsberg lancerer en ny pilsner, men nu har en ny af slagsen netop set dagens lys. Den hedder Carlsberg Humle, og ikke overraskende er humle den afgørende ingrediens i øllen. Carlsberg har altid benyttet humle, fortrinsvis fra det sydlige Tyskland, hvilket den klassiske Carlsberg Pilsner fra 1904 er et eksempel på. Carlsberg Humle er lidt anderledes. Så vidt Carlsberg selv er orienteret, er Carlsberg Humle den første øl herhjemme, som er brygget med humleolie. Carlsberg Laboratorium har gennem længere tid har arbejdet med humleolier for at berige øllet med markante aromaer uden samtidig at øge bitterheden. Man får altså en øl med de meget de intense frugtnoter, som kendetegner humleøl, uden at man skal kæmpe sig igennem en kaskade af bitterstoffer, som ofte er et resultat af brygning med megen humle på normal vis.

For at give en mere autentisk smag og større mundfylde er Carlsberg Humle ufiltreret.

Foto: Pr-foto
Foto: Pr-foto
Foto: Pr-foto