Se billeder og stem: Giv dit bud på den smukkeste arkitektur i kommunen

Silkeborg Kommune sætter fokus på smuk arkitektur. Galleriet her viser de nominerede boliger inden for kategorierne familiehuse, etageboliger, renoveringer samt parker og byrum. I samarbejde med Midtjyllands Avis lader kommunen borgerne stemme om »Læsernes arkitekturpris«. Kig galleriet igennem og stem på den bolig, renovering eller byrum, som du mener fortjener læserprisen

5. september 2019, 09.50
16 af 98 BOLIG 5 Lysbroengen ligger vest for Silkeborg centrum og med kort afstand til naturen og søerne. Den samlede bebyggelse er opført i to etaper - første etape med 54 boliger og anden etape med 96 boliger. Boligerne er alle 4 værelses rækkehuse i to plan i størrelser mellem ca. 100-120 m2. Bebyggelsen er opført som gavlhuse i sort imprægneret træ med hvide vinduer. Husene er enkeltvist eller parvist forskudt for rækken, så der opstår små nicher, der kan give både læ og lidt privathed. Arkitektonisk giver det en fin dynamik til rækken af gavlhuse. Foran hvert rækkehus har ejerne en carport og et mindre skur. Begge dele i sortmalet træ. Facaderne skaber en intim bebyggelse i naturen, hvor bebyggelsens grønne omgivelser opleves som en vigtig del af stedets identitet. Specielt regnvandssøen i midten af bebyggelsen tilfører området kvalitet. Træet giver en fin stoflighed til bebyggelsen, som på trods af repetitionen ikke virker monoton. Den sorte farve giver en homogenitet til Lysbroengens helhed og betyder, at det samlede indtryk virker roligt på trods af den enkelte ejers valg af havemøbler, beplantning mm

SILKEBORG Hvad er smuk arkitektur?

I samarbejde med Silkeborg Kommune opfordrer Midtjyllands Avis nu læserne til at stemme på den bolig, nyrenovering, plads eller byrum, som fortjener »Læsernes Arkitekturpris 2019«.

Vi har her samlet et omfattende galleri med billeder af de nominerede emner inden for alle kategorier.

Det er nu op til læserne at pege på det arkitektoniske emne, som fortjener læserprisen. Det gøres ved at stemme herunder.

Silkeborg Kommune sætter hver andet år fokus på smuk arkitektur med en konkurrence, der hylder arkitekturen, og samtidig er med til at skabe dialog og tanker omkring den lokale arkitektur.

I år er de nominerede emner placeret i fire kategorier: Private boliger, etageboliger, renoveringer samt byrum.

I de senere uger indstillingerne strømmet ind, og der er nu udvalgt en række nominerede. Kriteriet for at deltage har blandt andet været, at byggeriet skal være færdigopført i 2018 eller 2019.

- Bygningspræmiering er vigtigt, fordi det på en meget håndgribelig måde giver fagfolk og borgere et overblik over, hvad der er bygget de sidste to år, og fordi det er en anerkendelse til bygherrer, som har lagt en særlig omhu i deres projekter, udtaler plan- og byggechef Trine Skammelsen.

Facader i træ

Inden for de private boliger er der mange smukke bud på moderne arkitektur, hvor især forskellige typer af træfacader er fremtrædende.

Et godt eksempel er et nybyggeri på Balle Husevej, hvor huset er forsynet med en lodret listebeklædning i thermoask, der også udgør selve taget. Huset bærer præg af en minimalistisk stil, og med tiden vil beklædningen patinere og fremstå i grålige og brunlige nuancer.

Samme stil med træbeklædning finder man på Sølystvej, hvor sort superwood og lysere egetræ giver »et spil« op mod hinanden.

Huset signalerer dermed også en sammenhæng til det sortmalede Søsportens Hus, som ligger lidt længere henne af vejen.

- Der er et godt niveau og god variation i de forslag, vi har modtaget. Der er spændende villaer, der er en del byrum og rekreative rum, og så er der et par super fine lokalt drevne projekter - herberget i Thorning eller Spejderhuset i Gjern, tilføjer Trine Skammelsen.

Foruden huse er der også flere bud på fine etageejedomme. Her er Kongegården i Silkeborgs sydby måske det mest oplagte eksempel.

Udover områdets nye boliger er den eksisterende industribygning på grunden bevaret og omdannet til dagligvarebutik i stueplan og boliger i to etager over butikken. Etagebyggeriet er opført i 3-4 etager som mindre »blokke« med indbyggede forskydninger.

Nye byrum

Af fremtrædende byrum skal har den nye Skatepark på Søholt fået meget ros.

Silkeborg Kommune har, i tæt samarbejde med Silkeborgs skatermiljø, indrettet streetmiljø og skatepark på en del af den 9.000 m2 store overdækning over motorvejen.

Selve skateparken er ca. 6.000 m2, så der er stadig ledige kvadratmeter til en udvidelse.

I den tidlige sommer 2019 blev den færdigrenoverede trækstik indviet. Forståeligt nok er netop trækstien også med på listen over smykke »rum« i Silkeborg. Det samme er i øvrigt Bindslevs Plads.

Læserne kan stemme frem til den 16. september.

Læserprisen uddeles i forbindelse med Arkitekturens Dag, der er den 7. oktober.

Den dag vil et fagudvalg fra Silkeborg Kommune også overrække priser til de vindende boliger, byggerier og byrum.

Sådan stemmer du

Du stemmer ved at sende en email på den bolig, ombygning, etagebyggeri eller byrum, som du mener, fortjener Læsernes Arkitekturpris.

Det eneste du skal gøre, er at klikke på linket herunder til det byggeri eller byrum, som du mener fortjener prisen.

I mailens emnefelt skriver du »Bolig1«, hvis du mener, at Bolig 1 skal have din stemme, eller »Bolig2«, hvis du mener, at bolig 2 skal ahve din stemme.

Ved en stemme på et byrum skriver du »Byrum1«, hvis du mener, at byrum 1 skal have din stemme.

Du kan kun stemme en gang.

BOLIG 1 - KLIK HER

BOLIG 2 - KLIK HER

BOLIG 3 - KLIK HER

BOLIG 4 - KLIK HER

BOLIG 5 - KLIK HER

BOLIG 6 - KLIK HER

BOLIG 7 - KLIK HER

BOLIG 8 - KLIK HER

BOLIG 9 - KLIK HER

BOLIG 10 - KLIK HER

BOLIG 11 - KLIK HER

BOLIG 12 - KLIK HER

BOLIG 13 - KLIK HER

BOLIG 14 - KLIK HER

BOLIG 15 - KLIK HER

BOLIG 16 - KLIK HER

BOLIG 17 - KLIK HER

BOLIG 18 - KLIK HER

BOLIG 19 - KLIK HER

BOLIG 20 - KLIK HER

BYRUM 1 - KLIK HER

BYRUM 2 - KLIK HER

BYRUM 3 - KLIK HER

BYRUM 4 - KLIK HER

BYRUM 5 - KLIK HER

BYRUM 6 - KLIK HER

BYRUM 7 - KLIK HER