Midtjyske Meninger: Ammehjerne

Udgivet:12. maj 2022, 14.57

Læsetid:3 minutter

Klummeskribenter. Avisens klummeskribenter. April 2015. Foto: Martin Ballund

Af Anne-Marie Rytter Pedersen Låsby

Man siger somme tider, at mødre på barsel får ammehjerne, så de ikke kan sanse og samle andet end deres lille, nye vidunder. Jeg ved ikke, om man som bedsteforældre kan blive ramt af noget tilsvarende.

Vi har indenfor de sidste dage fået to børnebørn og er blevet både morforældre og farforældre. Jeg må indrømme, at verden i den tid er skrumpet ind og kommet til at dreje sig næsten ene og alene om de to små. Jeg har ikke hørt nyheder eller tændt for fjernsynet i maj, for hvad skal jeg dog med alle de ligegyldigheder, når der er to små, splinternye mennesker, som jeg skal lære at kende!? Jeg har tilmed overset en aftale på mit arbejde, og det plejer bestemt ikke at ske for mig.

Den lille pige, som jeg er blevet farmor til, er født seks uger for tidligt, og det giver mange bekymringer og meget alarmberedskab, at hun er så tidligt på færde. Hendes storesøster på fem år kom også for tidligt, men hun er en sund og stærk pige nu. Hun bor hos os, mens alt hurlumhejet med lillesøster pågår, og det er vist godt for alle parter, for med sådan en lille snut i huset, kan farmor ikke falde hen i bekymrede tanker om den lille ny.

Der er praktiske ting, der skal ordnes: bad, madpakke, godnathistorie, produktion af livretter og indkøb af is. Og der er en masse snak og leg. Jeg tror, hun i høj grad nyder, at verden hjemme hos os ser ud som den plejer. Hun er glad for sin søster, men den lille kan ikke rigtig noget, og hun lægger meget beslag på både far og mor, som er indlagt sammen med hende.

For et par dage siden sad storesøster pludselig og hylede uden at få tårer i øjnene, og da jeg spurgte, hvad der var galt, sagde hun: »Alting er helt forandret nu. Det er aldrig mere bare far, mor og mig!« Det er en stor omvæltning, men med tiden bliver det en rigtig god forandring. Jeg sagde til hende, at når hendes forældre bliver gamle og måske får brug for hjælp, er det rart at have søskende, som kan hjælpe med at tage sig af dem. Det kunne hun godt forstå.

Det er nok en del af en ordentlig yngelpleje, at man kan fokusere så meget på sit spædbarn, at man ikke har interesse i den store, travle verden udenfor babyboblen, men kun har fokus på lillens behov og velbefindende. Nybagte forældre har endda også skærpede sanser, så de kan beskytte barnet mod farer af alle mulige slags, så fra naturens side er der skabt basis for fuldt fokus på barnet. En god start på tilværelsen er altafgørende for, hvordan den lille nye verdensborger kommer til at opfatte sig selv og sin omverden.

Indlæser debat