Fortsat behandling af børnekræft i Aarhus

30. november 2020, 11.58

KRÆFTBEHANDLING Det er virkelig skræmmende at høre om de planer, der ligger i Sundhedsstyrelsen om at flytte behandlingen af børnekræft til Rigshospitalet.

Aarhus Universitetshospital er lige færdigbygget, med strålekanon, familiehus og eksperter på børnekræftområdet blandt både læger, sygeplejersker og øvrigt personale.

Aarhus Universitetshospital ligger som nr. 11 på listen over verdens bedste hospitaler. Rigshospitalet ligger som nr. 19. Derfor er det ikke fordi, man i provinsen ikke er dygtige nok til opgaven.

Derfor kan det undre at forslaget overhovedet bliver tænkt.

Bare det at et barn får kræft, er rigeligt at skulle tackle, hvis man deroveni skal bekymres med, hvordan hele familien fortsat skal kunne fungere og finde ekstra kræfter til at kunne rejse til København for at få behandlingen, så bliver det jo ekstra tungt.

Aarhus Universitetshospital ligger som nr. 11 på listen over verdens bedste hospitaler. Rigshospitalet ligger som nr. 19. Derfor er det ikke fordi, man i provinsen ikke er dygtige nok til opgaven

Birgit Marie Christensen, regionsrådsmedlem (S)

Et kræftramt barn har meget brug for, at forældre og søskende er omkring dem, det kan i forvejen være svært at opretholde et bare nogenlunde normalt familieliv for den raske del, når der er en kræftsyg i familien. Det vil være endnu vanskeligere, hvis afstanden til sygehuset bliver endnu større. Man kan ikke lige tage hjem en aften, hvis rejsen er øget med flere timer. Der er i forvejen langt til Aarhus fra store dele af Jylland, men at skulle rejse helt til København fra Vest- eller Nordjylland og også fra den østlige del af Jylland, kan virke helt uoverskueligt i denne situation.

En kræftsygdom kræver som regel, at behandlingen foregår over en ret lang periode, med mange indlæggelser og ambulante hospitalsbesøg.

Derfor er det ikke at skabe lighed i sundhedsvæsenet at trække så vigtigt et område til den yderste del af landet, heller ikke selvom det er vores hovedstad.

Det er ikke i orden at centralisere denne funktion.

Der er et velfungerende Familiehus i tilknytning til Aarhus Universitetshospital, det giver trygge rammer og gode forhold for de ramte børn og deres familier, så hverdagen bliver bedst mulig.

Region Midtjylland ønsker fortsat at varetage den specialiserede og højtspecialiserede kræftbehandling for de kræftramte børn i Vestdanmark.

Regionsrådet vil naturligvis kæmpe imod denne udvikling med vores formand Anders Kühnau i spidsen.