Andreas fra Skovby panter mod kræft

15-årige Andreas Borup fra Skovby mistede sin mor til kræft. Han henter flaskepant hos borgere i Galten-Skovby og donerer pengene til Knæk Cancer

6. april 2020, 11.30

Andreas Borup har en stor fangst med sig på vej hjem, efter at han har cyklet et par kilometer til yderkanten af Galten. Han bor i Skovby og henter flasker og dåser hos borgere, og når de er pantet, går pengene til Knæk Cancer i oktober. Det har han en helt speciel grund til. Hans mor døde af kræft, da han var et halvt år gammel. Er man borger i Skovby eller Galten er man inden for Andreas Borups serviceområde, og der er selvfølgelig tænkt et par forholdsregler ind i denne tid. - Ofte stiller folk panten ude i indkørslen, og når de har skrevet en adresse i mit opslag i byens facebookgruppe, kommer jeg og henter det en af dagene, siger Andreas Borup. privatfoto

SKOVBY/GALTEN - Efter tre uger er jeg allerede nået op på 2.000 kroner. Det gør mig meget optimistisk om at nå mit mål på 5.000 kroner inden uge 43, hvor der samles ind til Knæk Cancer, siger 15-årige Andreas Borup fra Skovby.

Han suser i øjeblikket Skovby og Galten tynd på jernhesten, når han henter flasker og dåser hos borgere, som vil støtte et godt formål.

- Jeg samler ind, fordi det berører mig dybt. Min mor døde af kræft, da jeg var et halvt år gammel. Det vil jeg ikke have skal ske for andre, siger Andreas Borup.

Gerne en tur for fire flasker

Coronakrisen rokker intet. Stålsat og med god afstand til andre drøner Andreas Borup rundt uanset pantens værdi og i al slags vejr.

- Der er mange, som skriver til mig, at de kun har en pose med fire eller fem flasker. Selvom det nogle gange kan være en lang tur for så lidt, så gør jeg det alligevel. Det er bare afsted på cyklen, siger Andreas Borup.

- Jeg har også prøvet at være ude ved én, der afleverede tre affaldssække med pant, siger han.

Butikschef i røret

Det er andet år i træk, at Andreas Borup panter mod kræft. Sidste år havde han en sjov oplevelse, da han sammen med Laura Kathrine Søgaard Nielsen ringede ind til Knæk Cancer og fortalte, at de ville donere 3.341 kroner.

De er gode venner og går i klasse sammen på Skovbyskolen i Galten, og hun gav ham en hjælpende hånd sidste år.

- Det var butikschefen fra Skovbys Rema 1000, som tog telefonen, da vi ringede til Knæk Cancer. Han havde lagt mærke til mig i Rema 1000, når jeg kom for at pante. Det er jo efterhånden blevet til nogle ture, han.

- Sidste år sad Laura og jeg i Knæk Cancer-ugen og tænkte over, hvordan vi kunne støtte op. Vi overvejede at sælge småkager, men pludselig kom den her idé, siger Andreas Borup.

- Vi fandt ud af, at det er en hurtig måde at samle penge ind, siger han.