Et ansvarligt budget med plads til børn og ældre

Udgivet:09. september 2022, 10.36

Læsetid:2 minutter

Af Charlotte Green. Gruppeformand i Favrskov (K) folketingskandidat i Østjyllands Storkreds

BUDGET I Favrskov har jeg lige været med til at forhandle et godt, solidt og bredt budgetforlig. Økonomiaftalen med regeringen betød, at der ikke var plads til den vækst, vi faktisk oplever i kommunen. Kravet er, at vi skal tilpasse vores udgifter til et bestemt beløb, hvis vi ikke gør det, så tager staten pengene alligevel og opkræver et strafgebyr, så det bliver endnu dyrere. Derfor har vi selvfølgelig lavet et budget, hvor pengene passer. Det er sund fornuft.

I forhold til i 2022 udvides budgettet for Favrskov Kommune i 2023 med næsten 15 mio. kr. De penge går til mere service for vores børn og ældre, som vi heldigvis bliver flere af. Men væksten i borgere betyder, at vi skal finde nogle andre steder at spare. Vi har derfor set os om efter nogle områder, hvor vi ikke havde brugt pengene, hvor der var overflødig administration, faldende antal arbejdsløse eller brug for at gøre tingene anderledes. Der har vi fundet de fleste besparelser. Derudover har vi bedt alle driftsområder spare en promille af deres udgifter. Det tror vi på er muligt, uden at det går ud over kommunens service.

Et eksempel på mindre administration er vores »statusydelse« til de ældre. Her skal alle visiteres via visitationskontoret til 15 min., de selv kan vælge, hvad de vil bruge til. Frem over skal de ældre ikke visiteres, og der vil stadig være det samme personale til de 15 minutters pleje, det skal bare ikke forbi et kontor og en administration. På sigt bliver ydelsen en del af vores faste teams i ældreplejen, som vi er ved at indføre.

Der bliver bedre normeringer i dagplejen og daginstitutioner udover at der bliver flere børn. Vi fjerner ventelisten til vores overvægtsklinik. På den måde får vi gjort endnu mere direkte for borgerne.

Vores anlægsbudget går til at bygge flere dagsinstitutionspladser, hårdt tiltrængte renoveringer af for eksempel Korsholm og Tungelund skoler, så de bliver tidssvarende. Vi sikrer penge til klimaplan og biodiversitet. Der bliver penge til trafiksikkerhed, for eksempel i Hinnerup midtby, hvor Storegade ombygges til gavn for cyklister. Der er plads til forbedringer ved Kulturhuset Sløjfen i Hadsten, der får et nyt køkken. Der bliver penge til ombygning og nybygning af plejeboliger til ældre, og servicen forbliver helt intakt til vores ældre.

Selvfølgelig bliver der aldrig penge til alting, men budgettet her peger fremad, fordi det er ansvarligt og i balance, samtidig med at der afdrages rigtig meget gæld. Det giver os forventning om, at der er råd til en fortsat god og endnu bedre service i fremtiden.

Indlæser debat