Manden bag spiseguide fylder 80: Et job som avisbud kan føre til alt

Bent Christensen, der voksede op i Vinding ved Bryrup, er ophavsmand til Den Danske Spiseguide. Torsdag 26. august fylder han 80 år

26. august 2021, 12.10

Madanmeldelsens danske godfather, Bent Christensen, har indtil videre spist på mere end 7500 restauranter.

FØDSELSDAG: Bent Christensen var i 1950’erne avisbud for Silkeborg Avis (som Midtjyllands Avis hed dengang) i Velling ved Bryrup, hvor han blev født og voksede op.

Og som man siger, så kan et job som avisbud føre til alt. I hvert fald drog han senere til hovedstaden og blev Volvo forhandlernes mand i mere end 25 år.

Sideløbende med karrieren i bilbranchen trak nydelsesuniverset så stærkt, at han etablerede og drev NCC vinimport.

I perioden 1972-2009 introducerede han Slow Food i Danmark og udgav i 1978 den første spiseguide over danske toprestauranter, navngivet Toyo-guiden - senere omdøbt til Den danske Spiseguide.

Siden 1992 har guiden hvert år kåret årets restauranter med flere hæderspriser. Guiden udkommer i år i sin 45. årgang.

Bent Christensen er også manden bag mange gastronomiske bøger. Det nærmer sig 25 stk. med flere kårede som »Best book in the world« af Gourmand. Bl.a. »One day at elBulli«, »Tre Stjerner«, »Koks« samt »Gastronomien i Danmark«.

De mange restaurantbesøg på alle i den periode (1970-2005) trestjernede Michelin-restauranter (ca. 100 besøg i Europa, USA og Fjernøsten) førte til en vigtig position som jurymedlem i flere år i udvælgelsen af »Best 50 restaurants in the World«. Blandt andet under Nomas opstigning til nummer 1 på denne liste I 2010.

Det danske gastronomiske Akademis hædersdiplom for skribentvirksomhed faldt i 2001.

Et personligt meget vigtigt punkt på hans CV er opdagelsen og udbredelse af international viden om de færøske råvarer, som han udnævnte til second to none i international målestok, og som førte til optagelse af en række restauranter i Den danske Spiseguide samt udgivelse af den prisvindende bog »Koks«.

Senere blev Koks valgt som Årets restaurant i Norden 2015, hvorefter den første Michelin stjerne nogensinde til Færøerne fulgte.

I dag beskæftiger Bent Christensen sig med foredrag, konsultative opgaver indenfor gastronomi og vine og fortsat de mange testspisninger, der lægger basis for guidens klassifikationer. MTL

Indlæser debat...