Diamantbryllup: Funder Kirkeby blev rammen om et godt liv for ægteparret

Ruth Kjellerup Lange og Kai Schmidt Lange har torsdag 6. juli været gift i 60 år

Udgivet:05. juli 2023, 14.15

Læsetid:2 minutter

Ruth Kjellerup Lange og Kai Schmidt Lange har oftest holdt ferie i Danmark i deres campingvogn, hvor de elsker at komme ud til havet. Før pensionistlivet arbejdede han hos Reimar Nielsens Tømmerhandel og som selvstændig ejendomshandler, mens hun har været ansat på fødeafdelingen på Silkeborg Sygehus.

3 måneder siden

DIAMANTBRYLLUP: Ruth Kjellerup Lange og Kai Schmidt Lange, der har diamantbryllup torsdag den 6. juli, mødtes til et bal i Odder, hvor Kai arbejdede i landbruget, mens Ruth syede i Odder. Kai kom fra Fyn og voksede op som enebarn i byen Hårby.

Ruth var den næstældste ud af en søskendeflok på fem. Hendes familie stammer fra Voldby, men flyttede senere til Elling ved Funder Kirkeby.

Kai og Ruth har boet sammen forskellige steder i Jylland. Kai arbejdede som landbrugsmedarbejder på forskellige gårde, mens Ruth passede børnene: Flemming, som blev født i 1963, senere kom Elsebeth, som blev født i 1966, og til sidst blev Peter en del af flokken i 1968.

I 1967 købte de huset på Funder Kirkevej 81. Det har altid været et særligt sted for dem. Især Ruth har altid glædet sig til at komme hjem til Funder Kirkeby efter en ferie. Derfor er det ikke overraskende, at de stadig bor der.

Begejstret ejendomshandler

Kai arbejdede hos Reimar Nielsens Tømmerhandel i 25 år som truckfører, hvor han sidenhen begyndte at sælge ejendomme i fritiden. Det var en stor dag for hans børn hver gang, han havde solgt en ejendom. For det betød, at de fik en slikpose fra Frellsen.

Ruth arbejdede på fødeafdelingen på Silkeborg Sygehus, hvor hun gjorde rent. Hun var meget glad for sit arbejde, hvor hun mødte så mange nybagte forældre.

Senere stoppede Kai hos Reimar Nielsen og begyndte som selvstændig ejendomshandler. Han solgte mange huse igennem tiden. Han kan i hvert fald fortælle mange historier om huse. Ofte starter anekdoten med »Det der hus har jeg solgt tre gange«, og der er altid en stor begejstring at høre i stemmen.

Ruth og Kai holdt altid ferie i Danmark i deres campingvogn sprite 400, hvor de elskede at komme ud til havet, og der er ikke tal på, hvor mange kirker, de har set udenpå og indeni.

I 1992 var de dog på den hele store rejse til Australien, hvor de besøgte hendes to søskende sammen med Ruths mor.

Motion og folkedans

De har altid været motionerende og gået mange ture i nærområdet og gerne flere gange om dagen. De har cyklet mange kilometer med cykelklubben, og de dansede også folkedans i rigtig mange år. De har derudover også nydt at tage en madkurv med og bruge naturen til mange hyggestunder, enten kun de to eller med andre.

De har i dag syv børnebørn, som de altid har fulgt på nærmeste hold, og det bedste i dag er et besøg eller et opkald fra dem. De er også blevet beriget med et oldebarn, som er rigtig stort for dem.

Festen bliver holdt på dagen i morgen med indbudte. MTL

En hyldest fra børnebørnene til diamantbrudeparret

I anledning af Ruth Kjellerup Lange og Kai Schmidt Langes diamantbryllup har vi modtaget følgende fra børnebørnene Stefan, Helena, Nikita (og oldebarnet Villum):

Som silden og snapsen til den årlige familiejulefrokost hænger de uløseligt sammen. Man kan ikke sige sild uden at gøre glasset klar til snapsen. Og man kan ikke kigge på vores morfar uden også at tænke på vores mormor. I over 20 år har de gået samme rute gennem Funder Kirkeby. Trofast og hver morgen. Hånd i hånd. Siden de begge blev pensioneret, har de bogstaveligt indåndet den samme luft. Før det og indtil i dag har de sovet og levet livet side om side. De har kigget hinanden i øjnene over havregrynene om morgenen i det lyserøde køkken og synkront taget den sidste tår til aftenkaffen i stuens bløde lag. Ingen af os børnebørn kan dårligt huske at have set dem uden hinanden. Nogensinde. Før os havde de for længst skabt en familie med tre børn, en hverdag og et helt liv sammen i deres egen lille enklave på Funder Kirkevej 81.

Lige der mellem kartoffelrækkerne og rosenbedet har kærligheden altid levet. De, der ikke tror på sjælevenner, har ikke set vores mormor og morfar. Den måde vores morfar - i dag og alle dage, vi erindrer - har kigget på vores mormor, er det første eksempel på gennemsyret kærlighed, vi husker.

60 år sammen er et valg, og det har nok ikke altid været let, men aldrig har nogen fået det til at se så let ud.

Folkedans og cykelklub har været en fælles beslutning, og når morfar har sat sig ind på førersædet, har mormor per automatik sat sig på passagersædet. Først i den legendariske Volvo Amazon og så i den mørkegrå Toyota.

Ligesom æbletræet i haven har deres kærlighed til hinanden været konstant i seks årtier. Den er blevet ved med at slå rødder. Og ud fra det træ er der blomstret en hel familie af børn, børnebørn og oldebarn.

I dag troner den kærlighed finere end nogensinde før.

Indlæser debat