Leder: Tale til fødselaren Silkeborg ...

7. januar 2021, 12.53

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Kære Silkeborg ...

Hjertelig tillykke med de 175 år i dag. Målt på vejret i Søhøjlandet har du ikke været for sød. Men solen skinner et andet sted, så det går nok.

Nu er jeg jo ikke nogen taler. Og jeg lover, at jeg gør det kort. Men som byens avis og en af dine ældste, mandlige venner må det være på sin plads med et par ord til dig i dag, hvor du hyldes som den kvinde i sin bedste alder, du jo er.

Champagnen venter vi med til bedre tider. Men her og nu: Lad os rejse os, skåle i eftermiddagskaffen og udbringe tre korte og ét langt hurra for dagens fødselar

Hans Krabbe i dagens leder

I øvrigt har erfaringen lært mig, at man skal huske at sige tingene til hinanden, når anledningen er der. Så også derfor må du høre på mig i dag.

I de gode, gamle dage var du en purung by i din vorden. I dag fremstår du som moden i nye, moderne og omskiftelig tider. Det er jo i virkeligheden spøjst at tænke på her på en mærkedag, hvor vi alle burde hylde dig for fuld musik. Men sygdom spændte ben for festlighederne, og jeg ser på forsiden, at du fornuftigt har frabedt dig al opmærksomhed. Vi mødes til fest, når tiderne tilsiger det. Lad os holde hinanden fast på det.

Læs også
Kulturchef: Årets festprogram for Silkeborg ligger fast
+Abonnement

Men kære Silkeborg ...

Mest dragende kan du være en tidlig sommermorgen på cyklen ned gennem Linå Vesterskov, forbi det vågnende Sejs-Svejbæk og ind til havnen, hvor de morgenduelige skynder sig på job og i skole, mens solen brydes gennem sartgrønne bøgeblade. Da er du Danmarks smukkeste.

Mest flirtende kan du være en sommeraften med Riverboat, Ildfestregatta eller Hede Rytmer. Med musik, lunhed, parfume og fadøl i luften. I tusindvis af feststemte mennesker i fri leg under fakler. Da er du en diva og æggende ud over al forstand.

Læs også
Podcast: Tag med på en lydvandring i anledning af Silkeborgs 175 års byjubilæum

Mest strid kan du være på vintermorgener, hvor mørket dæmper, Langsøen hidser sig op og sender skumsprøjtet ind over Viborgbroen, mens trafikken stivner fra Nørreskov Bakke i nord til Virklund i syd. Da er du en sur mokke.

En kværulant kan du være, når debatten går i ring og stivner i angst for nybyggeri, fortætning, stangbyggeri i periferien og lyst til vild vækst. Pas på med at smide alt gammelt ud med badevandet, min ven. Og vær varsom med at lade dig forføre af alt nyt. Der skal vi hjælpe dig: Alt med måde.

Læs også
Podcast: Hør fortællingen om Silkeborgs tilblivelse for 175 år siden

Mest favnende og kærlig er du, når du husker, at der leves lige gode liv i Knudstrup, på Resedavej, Åhavevej og i Salten. Når du viser, at alle mennesker kan noget, er lige, og er lige meget værd. Du er en erfaren kvinde, så du ved, at du skal favne hele familien, og at intet barn er elskeligere end et andet.

Champagnen venter vi med til bedre tider.

Men her og nu: Lad os rejse os, skåle i eftermiddagskaffen og udbringe tre korte og ét langt hurra for dagens fødselar.

Silkeborg, min bedste veninde til alle tider ...