Leder: Lyt til de kræftramte familier

Udgivet:07. december 2020, 12.23

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør| hkr@midtjyllandsavis.dk

3 år siden

Der er ikke grund til at tro andet, end at Sundhedsstyrelsen har de bedste intentioner, når man ønsker at samle al dansk kræftbehandling af børn på Rigshospitaltet i København.

Sådan er det med behandlingen af alvorlige sygdommen: den centreres få steder for at gøre behandlingen så god som mulig, fordi specialiserede behandlingssteder tiltrækker de dygtigste læger og eksperter.

Som borgere har vi da også efterhånden accepteret, at den mest specialiserede behandling samles få steder. Når sygdommen rammer, vil vi alle have den bedst mulige behandling.

Det er der ikke noget nyt i. Supersygehusene er blandt andet vokset ud af den tænkning. I gamle dage skulle en blodproppatient fra Thyborøn i ambulance skrumle ind over Harboøre Tange for at komme i behandling på det lille Lemvig Sygehus. I dag er patienten via lægehelikopteren fremme på Skejby Sygehus næsten lige så hurtigt. Større er Danmark jo ikke.

Men selv om Sundhedsstyrelsen i den aktuelle sag har de bedste intentioner, behøver beslutningen ikke at være den rigtige, når det lige præcis kommer til behandlingen af børnekræft.

Dels er det en alvorlig sygdom. Dels er der så mange andre faktorer ind over, når det handler om meget syge børn. Det dokumenteres stærkt i dagens historie om familien Thomsen i Knudstrup. Her har otteårige Vilma kræft i øjet. Hun har siden i sommer været i behandling på Skejby. Der har været tale om ugelange forløb, hvor hun hele tiden har haft sin far med. Det har gjort ugen bedre og tryggere for både Vilma og mor og far, samtidig med at familielivet hjemme i Knudstrup også har fungeret med den opmærksomhed, som familiens andre børn, hvoraf et er under et år, skal have.

Centreres al børnekræftbehandling i København, levner det kræftramte børn og deres familier vest for Storebælt med uoverskuelige problemer
Hans Krabbe i dagens leder

Centreres al børnekræftbehandling i København, levner det kræftramte børn og deres familier vest for Storebælt med uoverskuelige problemer. Ikke kun i forhold til det syge barn, men i lige så høj grad i forhold til resten af familien.

Sundhedsstyrelsens planer er da også blevet mødt med massiv modstand fra en bred front. Blandt argumenterne er, at der er meget velfungerende børnekræftafdelinger i både Aalborg, Aarhus og Odense. Modstanden har da også fået styrelsen til at udsætte den endelige beslutning om centraliseringen.

Time-out’en er et halmstrå for familien Thomsen og alle andre vestdanske familier i samme, utrygge båd. Men den er ikke en redningskrans.

Læs også
<span>Lokal familie:</span> Flytning af kræftbehandling vil gøre livet umuligt for børnefamilier <span>Lokal familie:</span> Flytning af kræftbehandling vil gøre livet umuligt for børnefamilier
Læs også:
Lokal familie: Flytning af kræftbehandling vil gøre livet umuligt for børnefamilier

Og det er ikke en situation at byde sårbare familier, der har nok at trækkes med i forvejen.

Indtil centraliseringsplanerne spoles tilbage, vil Vilma og hendes familie stadig hænge i en uvishedens faldskærm.