Midtjyske Meninger: Annus horribilis

14. januar 2021, 12.43

År 2020 er knap nok blevet synlig i bakspejlet.

Og allerede nu kan vi godt skyde en hvid pil efter den oase af normalitet, som mange af os drømte om, mens vi hoppede lettere berusede ind i det nye år.

Tværtimod har 2021 skiftet til et endnu højere gear og er nu i gang med at spænde den kollektive tålmodigheds-elastik endnu tættere på bristepunktet.

Men hvad har jeg så lært af 2020?

Jo, nu skal du høre:

Jeg har lært, at ytringsfrihed er en god ting - men kun hvis man mener det samme som flertallet.

Jeg har lært, at folk stoler mere på hvad de ser i Nyhederne, end hvad de kan observere med deres egne øjne - og når autoritetstro og almindelig logik strider mod hinanden, så vil autoritetstroen næsten altid vinde.

Jeg har også lært, at det er god stil at bakke op om og finde på undskyldninger for vores statsminister - og dårlig stil at kritisere hende og stille hende til ansvar.

Jeg har lært, at når der er erklæret pandemi, så forsvinder andre sygdomme, som fx influenza, på mystisk vis fra jordens overflade.

Jeg har lært, at det er ok at tænke selv. Så længe man ikke tænker anderledes end naboen.

Jeg har også lært, at vi IKKE kan bruge vores immunforsvar til noget mere. Det er meget bedre at få en masse vacciner - helst én for hver eneste sygdom, som de kreative medicinalproducenter kan forestille sig.

Jeg har lært, at Grundloven ikke er så vigtig, at den skal stå i vejen for en handlekraftig statsminister. Den skal mere opfattes som vejledende, og noget man kan justere på henad vejen.

Jeg har også lært, at der er stor forskel på hvordan man har opfattet årets restriktioner og begrænsninger. Hvis man tilhører den store gruppe lønmodtagere, som har kunnet gå hjemme og hygge sig med fuld løn og en masse tid til at lave havearbejde og få ordnet sommerhuset, så er der stor sandsynlighed for, at man synes restriktionerne har været ok.

Men er man derimod restauratør, butiksejer, tatovør, fitnesscenter-ejer, yogalærer, caféejer, frisør, kosmetolog, behandler, hotelejer, minkavler, spillested, konferencecenter, rejsebureau, biograf, freelancer, musiker, skuespiller eller foredragsholder, ja, så har tolerancen ift. de ulogiske og meningsløse restriktioner været til at overse.

Og dette sidste punkt rummer de to vigtigste indsigter, som 2020 har givet mig.

1) Vi gør ikke oprør eller stiller kritiske spørgsmål, hvis vi ikke bliver ramt på pengepungen

2) Og så længe flertallet ikke bliver ramt på pengepungen, så længe kan statsministeren og regeringen gøre hvad der passer dem…

PS: Hvis du gerne vil sove trygt om natten, uanset hvilke pandemier eller kriser der rammer vores land i fremtiden, så få et job i det offentlige - eller bliv pensionist.

Gud bevare Danmark og forbedre vores demokrati!