Igen er børnene endt som taberne

Udgivet:24. juni 2022, 10.34

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Signe Haahr Lindegaard Medlem af byrådet i Silkeborg (EL)

NORMERINGER I mandags besluttede et flertal i byrådet at spare 5 mio. kr., som skulle være gået til et yderst nødvendigt normeringsløft i vores daginstitutioner.

5 mio. kr., som skulle sikre flere voksne og dermed en bedre og mere værdig ramme for vores børns hverdag.

Jeg er ikke blot ekstremt skuffet over byrådets manglende ambitioner på børneområdet, jeg er også dybt bekymret over de vilkår, vi tilbyder vores mindste borgere, og de langsigtede konsekvenser det kommer til at have.

Igen gør vi nemlig vores allermindste borgere til taberne i det kommunale spil.

Når man valgte ikke at gøre det, har man i min optik valgt at tisse i bukserne for at holde varmen

Og samtidig udskyder vi den store regning, der skal betales, velvidende at vi langt fra kommer til at svømme i penge i de næste års budgetter.

Senest i 2024 skal vi nemlig leve op til kravene om minimumsnormeringer, hvilket vil sige én voksen til tre vuggestuebørn og én voksen til seks børnehavebørn. Det lyder simpelt.

Og kigger man på den seneste normeringsopgørelse fra Danmarks Statistik, kunne man fristes til at råbe hurra og erklære, at vi stort set har nået målet. Tallene her fra konkluderer nemlig, at vi i Silkeborg Kommunes vuggestuer har 3,2 børn pr. voksen, mens vi i børnehaverne har 6,0 børn pr. voksen. Den seneste vilkårsundersøgelse fra pædagogernes fagforening, BUPL, som blev offentliggjort i efteråret, viser dog en helt anden virkelighed ude på blå stue.

Her fortæller en stor overvægt af pædagogerne på 0-6-års-området, at de oplevede at stå alene med ansvaret for store børnegrupper »sidste gang, de var på arbejde«.

I Silkeborg Kommune svarede 70 procent af de adspurgte pædagoger, at de i perioder af dagen var alene med den samlede børnegruppe, sidste gang de var på job. Og mens én vuggestuepædagog gennemsnitligt var alene med 8,9 børn, var én børnehavepædagog gennemsnitligt alene med 17,4 børn.

Det er altså et helt andet billede, der tegner sig. Et billede, som tydeligt viser, at vi langt fra er i mål, når det kommer til at sikre ordentlige normeringer for de mindste i kommunen.

Derfor havde jeg håbet, at byrådet ville leve op til det, man havde lovet i et budgetforlig, og ville sende de 5 mio. kr. ud til vores daginstitutioner til et stadigvæk meget nødvendigt normeringsløft.

Når man valgte ikke at gøre det, har man i min optik valgt at tisse i bukserne for at holde varmen.

Og selvom det ikke er noget, jeg har stor erfaring med, så ved jeg dog, at det altid ender med at give bagslag.

Indlæser debat