Grand prix og dobbeltmoral

Udgivet:21. februar 2019, 12.12

Læsetid:2 minutter

Foto: Jens Anker Tvedebrink

Af Ella og Henrik Chievitz Ege Alle 193, Silkeborg

4 år siden

HETZ I forbindelse med at den israelske sangerinde Netta vandt melodi grand prix (MGP) 2018 er der opstået en situation, hvor en række personer ønsker, at Danmark skal boykotte deltagelsen i MGP 2019 i Tel Aviv.

Netta har i forbindelse med boykot-tiltag ganske klogt udtalt »hvis du boykotter lys, lukker du mørket ind«.

Netop MGP burde være en fælles oplevelse, hvor etnicitet og kultur fandt sammen i glæde ved fest, musikken og samvær - men nej »Boykot Israel« ser det som en oplagt mulighed for at skabe splid og forhindre mennesker af forskellige religioner, kultur og etnicitet i at feste sammen og knytte netværk.

Den retorik og det had, Israel udsættes for fra boykot-bevægelsen er farlig, især da ord og begreber bruges i flæng, så de mister deres reale betydning. Boykot-bevægelsen går ikke af vejen for at misbruge ord som etniske udrensning og apartheid - derved udvises en mangel på respekt for de, der har oplevet etniske udrensninger, apartheid.

Hvad angår etniciteter så er faktum, at der bor over 1.8 millioner muslimer, kristne og drusere i Israel, samt at den jødiske befolkning er sammensat af jøder fra Etiopien, Marokko, Tyskland, Indien, Sydamerika, kort sagt jøder fra alle verdensdele.

Hvad angår påstand om etnisk udrensning så er faktum, at bl.a. den muslimske befolkningsgruppe i Israel er konstant voksende, og deres levestandard er blandt den højeste i Mellemøsten.

Hvad angår Vestbredden og Gaza så er det områder, der ikke er afklarede, da der som bekendt ikke kom en to-statsløsning i 1948, og viljen til fredsforhandlinger har været overskygget af forsøget på at udslette staten Israel samt løbende terrorangreb og fastholdelse af en manglende anerkendelse af staten Israels ret til at eksistere, der hvor jøderne har deres flere tusinde-årige historiske, kulturelle og religiøse tilknytning.

Dobbeltmoralen i boykot Israel er også et synlig brud på logik og rimelighed - hvor er kritikken af lande som eks. Tyrkiet og deres behandling af kurdere samt Rusland, der jo begge deltager i Melodi Grand Prix, herunder samme fokus på boykot af Iran, Kina, Syrien.

De, der i deres uvidende og formørkende sind lader sig forførere af løgne og konstruerede konspirationer om demokratiet Israel, bærer et stort ansvar - de underbygger og holder liv i en konflikt, hvor det de støtter omsættes til benzin på et bål, hvor terrorister fra bl.a. Hamas og andre yderliggående organisationer henter energi og støtte.

Det er bekymrende at opleve Israel udsættes for en så ensidig og målrettet hetz.