Vestjylland mister status som Venstre-højborg

Udgivet:02. november 2022, 07.32

Læsetid:1 minut

Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne sluger 13,6 procent af stemmerne i Vestjyllands Storkreds, hvor Venstre har stor tilbagegang og mister status som største parti i kredsen.- Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

11 måneder siden

Vestjylland er traditionelt set en højborg for Venstre. Men med den store tilbagegang ved tirsdagens folketingsvalg, mister partiet sin status som det største parti i storkredsen.

19,4 procent af vælgerne i Vestjyllands Storkreds har denne gang sat deres kryds ved Venstre. Det gjaldt 29,8 procent i 2019.

Dermed er Venstre nu kun næststørst i storkredsen, hvor Socialdemokratiet ved dette valg får 25,3 procent af stemmerne. Det er en lille fremgang.

Den blå blok har dog stadig fået den største andel af stemmerne i den vestjyske storkreds, hvor Danmarksdemokraterne sluger 13,6 procent af stemmerne.

Den største vælgerlussing har Venstre fået i Skivekredsen, hvor partiet går fra at have fået knap en tredjedel af stemmerne, til nu kun at få 13,9 procent.

Samlet har rød blok fået flertal ved folketingsvalget, hvor blokken med et mandat fra Færøerne og to fra Grønland kan mønstre 90 mandater.

/ritzau/