Endnu et nyt boligområde skød op

Lars Pontoppidan, direktør og indehaver i Levehuse A/S, følger nøje byggeriet af nye boligområder i Silkeborg. Han nyder at se nye områder vokse op i byen

3. december 2019, 16.50

Det nye Buskelund. Den betegnelse har Levehuse givet området ved Nordre Højmarksvej på nordsiden af Øster Bordingvej. Her bygges lige nu i stor stil, og de første beboere er flyttet ind.

I begyndelsen af året mødte vi Lars Pontoppidan fra byggefirmaet Levehuse på det, der nærmest ikke var andet end en bar mark.

Her ved Øster Bordingvej og Nordre Højmarksvej i Silkeborg var kun de første spæde tegn på yderligere en etape i det enorme byggeboom, som præger Silkeborg i disse år.

Levehuse havde opsat en skurvogn til mandskabet, og derudover var enkelte, kæmpestore entreprenørmaskiner i gang med at udjævne jorden.

Dette var den første begyndelse på endnu et nyt boligkvarter - på samme måde, som det kan opleves i Gødvad, i Funder, i Lysbro, i Resenbro og andre steder.

Udbygningen er enorm, og i dag - godt og vel et halvt år senere - ser det ganske anderledes ud, når man vender blikket mod Nordre Højmarksvejs nordside på strækningen Øster Bordingvej-Viborgvej.

De første syv familier er allerede flyttet ind deres nye huse. Og samlet er status 26 solgte enfamiliehuse på Idasvej og Emilsvej, fortæller Lars Pontoppidan, direktør og indehaver i det lokale byggefirma.

I alt er der et udbud på 35 enfamiliegrunde hos Levehuse.

Udover enfamiliehusene er også solgt et samlet projekt med 34 udlejningsboliger.

Den lokale investor Patrick Vogel er bygherre, og Levehuse skal opføre husene, der bliver klar til udlejning næste sommer.

Lars Pontoppidan bor selv i nærheden.

Han har aldrig været andet end silkeborgenser, og han har ikke langt over til byggepladsen fra sin bopæl i Balle.

Byggefirmadirektøren er begejstret og følger nøje med i, hvordan tingene skrider frem.

- Det er jo bare skide spændende. Det er sjovt at se et helt nyt område vokse op. At jeg selv bor i området betyder, at min kone og jeg ofte kommer forbi, når vi er ude at gå en tur. Ikke altid kan jeg lige lade være med at standse op for at kigge på detaljerne. Til sidst siger min kone: Nu skal vi videre, griner Lars Pontoppidan. Forretningsmodellen i Levehuse er enkel. Man opkøber jord, udvikler en plan samt sælger og opfører husene.

Faste samarbejdspartnere

For tre år siden blev tidligere tømrermester Frank Hansen optaget som medejer i firmaet.

Han indtager rollen som byggeleder, og tingene er organiseret ved, at Levehuse selv har fem tømrere ansat.

De øvrige arbejdskraftressourcer køber man sig til hos underleverandører.

Lars Pontoppidan fortæller, at man med det nuværende aktivitetsniveau sørger for beskæftigelse til cirka 50 håndværkere - ikke mindst i Gødvad Murerforretning ApS og Henning Mortensen A/S, som er et par af de faste samarbejdspartnere.

Udover byggefolkene har Levehuse ti ansatte på kontoret.

I sommer flyttede virksomheden fra Smedebakken i det centrale Silkeborg. I stedet blev administration og lager samlet på Poul Larsensvej i den nordlige del af byen.

- Vi havde ganske enkelt ikke plads nok længere på Smedebakken, fortæller Lars Pontoppidan.

Eriksborgparken

Idasvej og Emilsvej er ikke det eneste sted i Silkeborg, man bygger.

Også i Eriksborgsområdet i Gødvad fortsætter det lokale byggeboom ufortrødent, og udover Levehuse er også Birch Ejendomme og Helle Ejendomme på banen lige nu.

- Eriksborgparken er det største område med samlet omkring 200 nye boliger på vej, siger Lars Pontoppidan, hvis virksomhed har gang i husbyggeri på Balle Bygade i Silkeborg samt Harlev og Herskind derudover.

- I Kolt-Hasselager syd for Aarhus har vi købt jord til 50 enheder, tilføjer erhvervsmanden, der begyndte karrieren i en helt anden boldgade.

Lars Pontoppidans første succes var tekstilfirmaet Texline, en grossistvirksomhed hvor det meste tøj blev fremstillet i Portugal.

- Dengang var et ikke så almindeligt med tøj til store piger. Vi var kun to producenter i Danmark dengang, der satsede på det.

Lars Pontoppidan drev Texline i 25 år, og det er nu 15 år siden, at han solgte virksomheden.

Efterfølgende åbnede han herretøjsforretning på Torvet, Brix, sammen med Preben Brix. Det var i butikslokalet, hvor der senest har været Sportigan-sportsforretning.

Købte hele ejendommen

Ejendomsbranchen kom han til at beskæftige sig med ved lidt af en tilfældighed. I Aarhus var Lars Pontoppidan på udkig efter en lejlighed til sin datter.

Den fandt han på Absalonsgade ved Frederiks Allé, men ejendomsmægleren på sagen var så dygtig, at det endte med, at Lars Pontoppidan investerede i hele ejendommen i stedet for blot en enkelt lejlighed.

- Så kontaktede jeg tømrermester Frank Hansen, som jeg kender helt tilbage fra tiden i Lemming. Ham fik jeg til at sætte ejendommen i stand, fortæller Lars Pontoppidan.

En ejendomsinvestering i Aarhus blev senere til to.

Lars fik smag for ejendomme og byggeri. Han opfandt Levehuse.

- Det første projekt i Levehuse var på Buskelundengen for syv år siden. Det var midt under finanskrisen. Det gik ikke så hurtigt, men husene blev solgt. Senere kom væksten, og da motorvejen kom, ja, så eksploderede det, siger Lars Pontoppidan.

Siden begyndelsen er det blevet til cirka 300 opførte og solgte huse.

- Det er især sjovt, fordi det er lokalt. Vi har mange førstegangskøbere, og nogle af de unge familier kender jeg, fordi de er vores egne voksne børns bekendte fra barndommen og ungdommen, fortæller Lars Pontoppidan med smil på læben.

- Det er sjovt at se et helt nyt område vokse op. At jeg selv bor i området betyder, at min kone og jeg ofte kommer forbi, når vi er ude at gå en tur, fortæller Lars Pontoppidan.