Lavdosis CT: Skandalen ruller stadig

Udgivet:23. september 2022, 10.42

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Frank Mortensen Tidligere praktiserende læge i Silkeborg

CT-SCANNING Når man arbejder som læge, ligger tanken/frygten for at overse noget eller begå fejl konstant i baghovedet. Det er forståeligt nok, og det er noget, man må tage med, når man har et tungt ansvar.

En fejl kan få store konsekvenser for patienten.

Det virker som om, at visse embedsmænd og politikere ikke har helt samme overvejelser.

I 2020 fik regionsledelsen ændret praktiserende lægers mulighed for at henvise direkte til lavdosis CT-scanning i Silkeborg.

Jeg synes, det er på tide, at hospitalsledelsen i Viborg og Anders Kühnau stiller sig frem og forklarer sig. Det har de tidligere ikke været ret glade for at gøre (hvilket er forståeligt med sådan en møgsag), men de er nødt til det!

Det var en mulighed, de havde haft siden 2016, hvis der var en patient med uklare symptomerne fra lungerne. (Hvis der var mistanke om lungekræft, blev patienten henvist til højdosis CT-scanning i en lungekræftpakke).

Efter ændringen i 2020 blev mange flere af den type patienter i stedet undersøgt med almindeligt røntgenbillede.

En undersøgelse der er langt mindre nøjagtig end lavdosis CT-scanning og som overser 25 procent af lungekræfttilfældende. På det tidspunkt hvor regionsledelsen ændrede på mulighederne, havde Silkeborg landets bedste resultater for udredning af lungekræft. Cirka 32 procent af de tilfælde med lungekræft, der blev fundet, var i det tidlige stadie, hvor helbredelse var sandsynlig.

Nu et par år efter henvisningsmulighederne blev indskrænket, er samme tal faldet til cirka 18 procent.

Læs også
<span>Lavdosis CT-sagen:</span> Hvor er bristen i patientsikkerhed? <span>Lavdosis CT-sagen:</span> Hvor er bristen i patientsikkerhed?
Læs også:
Lavdosis CT-sagen: Hvor er bristen i patientsikkerhed?

Det svarer til, at der årligt i Silkeborg er cirka 10 patienter med lungekræft, der ikke længere bliver fundet tidligt på grund af beslutningen om at stoppe med lavdosis CT i stedet for røntgen.

Tallene er i perioden 2016-2020 for konstante til, at det kan være tilfældigheder.

Regionsledelsen blev mange gange af mange forskellige fagfolk advaret om, at ændringen ville komme til at koste menneskeliv.

Jeg synes, det er på tide, at hospitalsledelsen i Viborg og Anders Kühnau stiller sig frem og forklarer sig. Det har de tidligere ikke været ret glade for at gøre (hvilket er forståeligt med sådan en møgsag), men de er nødt til det!

Der er et kæmpe paradoks i denne sag: Da de i 2020 gik ud på landsdækkende medier og talte om risiko for patientsikkerheden i Silkeborg, havde Silkeborg landets bedste resultater på området. Regionsrådet har senere offentligt erkendt, at der ikke var en sikkerhedsrisiko.

Nu, hvor resultaterne er væsentlig dårligere, er hospitalsledelsen i Viborg og Anders Kühnau tavse.

Det bør naturligvis have konsekvenser. Kan regionen ikke selv finde ud af det, må der gennemføres en uvildig undersøgelse for at placere ansvaret i en sag, hvor hospitalsledelsens og Anders Kühnaus handlinger som ventet har kostet menneskeliv!

Læs også
Hvad er sandt og hvad er usandt i lavdosis CT-sagen? Hvad er sandt og hvad er usandt i lavdosis CT-sagen?
Læs også:
Hvad er sandt og hvad er usandt i lavdosis CT-sagen?
Læs også
Anders Kühnau skylder en eller flere forklaringer Anders Kühnau skylder en eller flere forklaringer
Læs også:
Anders Kühnau skylder en eller flere forklaringer

Indlæser debat