Outdoor hovedstad som tropeferie-paradis med klimaansvar og vindmøller

Udgivet:29. maj 2018, 13.06

Læsetid:2 minutter

Af Peter Nyegaard Jensen Medlem af Silkeborg Byråd for Venstre

5 år siden

Klima I 1985 var det sjovt, når Shu-bi-dua sang klima-hittet, »Costa Kalundborg«: »Der er sket en forurening af den ydre atmosfære, så meterologerne har lovet, at vi nu får bedre vejr. Eskimoerne får solstik og Sahara bli'r til is og Danmark bli'r det nye tropeferie-paradis .«

Nu er klimaforandringerne imidlertid ramme alvor og uhyggelig virkelighed.

301 danske forskere har netop slået stor-alarm med et fælles opråb, hvor de igen minder os om, at Danmark er langt fra klimamålene. Man slår fast, at der er for langt mellem den videnskabelige viden om vores katastrofekurs og de politiske ambitioner.

Fakta er, at hvis alle klodens lande gør som vi, så kan en katastrofal temperaturstigning ikke længere undgås!!

Så, mens vi i det lokale trope-paradis nyder sommervarmen, så skal der handles.

Vi kan ikke blot afvente, at andre løser de kolossale udfordringer for os. Nok er det en solstrålehistorie, at selvsamme opvarmer fjernvarmevandet, men som tidligere fremført, er vi bestemt ikke Danmarks duks med hensyn til reduktion af CO2.

Ved konstitueringen af det nye byråd var en grønnere profil da også på ønskelisten.

De store beslutninger træffes i byrådssalen, men det dybdegående arbejde foregår bl.a. i Klima- og Miljøudvalget.

Jeg er bekendt med, at Klima- og Miljøudvalget har temadag om emnet i juni og jeg kan kun opfordre til, at man tager initiativ til at igangsætte de projekter der batter i omfang og med relativ kort tidshorisont.

Vi skal ikke opfinde nye drømme-scenarier med årelange forløb og vage beslutninger. Vi skal handle på det der ligger lige for.

Realiteterne er jo, at hvis vi skal agere effektfuldt og med en kort tidshorisont, så er eneste mulighed at igangsætte de mølleprojekter, der allerede ér planlagt i kommunen.

Lad os nu give grønt lys til de mølleprojekter, hvor lokale entreprenører og projektmagere længe har stået klar til at igangsætte.

Lad os med borgmesterens ord vise, at vi vil initiativer inden for grøn energi, bæredygtighed og klima.

Det ér en integreret del af vores erhvervspolitik, at vi har fokus på vindmølleindustrien og opstilling af vindmøller i kommunen må være en selvfølge.

Et ansvarligt byråd skal igangsætte nu - det skylder vi kommunens borgere, vore børn og efterkommere.