Cobains guitar solgt for knap 32 millioner kroner på auktion

En del af indtægterne fra salg af ikonisk guitar går til organisation, der arbejder for bedre mental sundhed.

Udgivet:23. maj 2022, 20.55

Læsetid:1 minut

Kurt Cobain på scenen i hjembyen Seattle i december 1993, omkring fem måneder inden sin død.

/ Ritzau /

NEW YORK Den guitar, som Nirvana-frontmand Kurt Cobain spillede på i musikvideoen til kæmpehittet "Smells Like Teen Spirit", er blevet solgt på auktion.

Guitaren, der er en 1969 Fender Mustang, blev solgt for 4,5 millioner dollar - eller hvad der på dansk svarer til 31,6 millioner kroner.

På forhånd var den blevet vurderet til at have en værdi af 600.000 dollar. Det skriver musikmagasinet Billboard mandag.

Den glade køber er Jim Irsay, der er direktør for det amerikanske fodboldhold Indianapolis Colts.

- Jeg er begejstret over at kunne bevare og beskytte en del af amerikansk kultur, som ændrede den måde, vi ser på verden, siger Irsay i en udtalelse.

Cobains familie, der stod bag salget af guitaren, har lovet at donere en del af indtægten til Irsays organisation, der arbejder for at forbedre mental sundhed.

I et interview, som Kurt Cobain gav til magasinet Guitar World ved udgivelsen af albummet "Nevermind" i 1991, sagde han, at netop Fender Mustang-guitaren var hans favorit.

- De er billige og virkelig ineffektive, de lyder elendigt og er meget små, sagde han dengang.

Kurt Cobains guitar har i de seneste 12 år været udstillet på Seattles museum for popkultur. Den blev solgt på auktion på Hard Rock Cafe i New York.

Ud over guitaren havde Cobain-familien sat flere andre genstande til salg. Blandt dem en tegning, Nirvana-frontmanden havde lavet af Michael Jackson, og et skateboard, som han havde tegnet Iron Maidens maskot, Eddie, på.

Kurt Cobain blev fundet død i et udhus ved sit hjem i Seattle i USA i april 1994. Han havde et skudsår i hovedet og havde desuden store mængder heroin i blodet. Han blev 27 år.

/ritzau/dpa

Den blå Mustang Fender guitar, som Kurt Cobain brugte i musikvideoen til "Smells Like Teen Spirit", vises frem af en repræsentant for auktionshuset Julien's Auctions i New York tidligere på måneden. Ndz/Star Max/Ipx/Ritzau Scanpix

Indlæser debat