Du er ikke underlig, og du er ikke alene

De seneste tre år har Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn i podcasten »Fries before guys« sat ord på alt det, der følger med det at være menneske - også det skamfulde, som man føler sig helt alene med. Med bogen »En som os« går de skridtet videre

Udgivet:05. maj 2019, 20.00

Læsetid:9 minutter

- Når du går ud af døren, kommer jeg til at tænke på, hvilke åndssvage ting jeg fik sagt. Faktisk tænker jeg på det allerede nu: »Tænker hun nu, det var åndssvagt?«, »Hvem tror du egentlig, du er, bare fordi nogen vil interviewe dig? Er du blevet megaloman!?!«, »Tror dig og Nanna, at I er verdens navle? I skal fandme ikke tro, at jeres bog kan noget?«.

Josephine Kuhn griner, da først ordene er blevet sagt højt. De ord, der har kørt som noget virkelig enerverende underlægningsmusik i baghovedet, mens hun og Nanna Hovgaard har fortalt om deres nye bog »En som os«.

De har fortalt om proces og håb og om udfordringerne undervejs, og de er ikke det mindste i tvivl om, at de står inde for hvert eneste ord i bogen. Alligevel rører forkerthedsfølelserne på sig her under interviewet. Dømmende pegefingre dukker op i selskab med nedsættende ord fra sindets kringelkroge og med en enestående evne til at sætte sig i kroppen som en følelse af noget skamfuldt.

Engang ville de to unge kvinder have holdt det for sig selv og formodet, at ingen andre i hele verden havde det som dem. Men noget har rykket sig de senere år. I dag ved de, at der kun er en effektiv vej til at skylle skammen væk, og det er at sige det højt. At turde sige lige præcis det, man tror, man er helt alene om. Fordi det oftest viser sig, at det er man ikke.

Det er det, de har gjort, siden de for tre år siden søsatte samtalepodcasten »Fries before guys«, hvor de har delt ærligt ud af alle deres tanker og følelser. Og det er det, de gør med deres nye bog »En som os«, hvor de gennem dagsbogsnotater, Messenger-samtaler, noter fra mobilen og fortællinger fra deres eget liv blotter sig endnu mere.

Noget, man skal øve sig på...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind