Midtjyske Meninger: En enkel sang om sygehus

Udgivet:18. september 2023, 11.23

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Christoffer Trane Løvstad Virklund

Husker De tv-serien »Huset På Christianshavn?« I et af seriens mest ikoniske afsnit er Rottehullets værtinde, Emma, blevet indlagt på hospitalet. I Emmas fravær omdannes Rottehullet til et spisested. Det er ikke noget, der huer Olsen, Clausen og Meyer, som derfor opsøger Emma på hospitalet, medbringende klapbord, transistorradio og en kasse pilsnere. Da d’herrer ser Emma bryder de straks ud i sangen »Hils Fra Mig Derhjemme«.

Hvorfor nu skrive om denne gamle serie? Står vi foran en genudsendelse? Desværre ikke. Ikke desto mindre var det netop denne episode jeg tænkte på, da jeg læste Midtjyllands Avis fredag. For avisen indeholdt netop sygehus og sang. Pilsnere var der ingen af, men det kan vi jo selv rode bod på. Sygehusdebatten er velkendt. Til gengæld var Kedelhusets initiativ »Syng med kendte« nyt for mig. Fællessang, hvor en kendis udvælger 10 sange, som betyder noget for vedkommende. Tænk sig, hvis den kendte var »Silkeborg«. Hvis sange skulle repræsentere det, der betyder noget for byens borgere netop nu. Et tænkt eksempel, bevares, men lad os lege med tanken.

Da der var fællessang med den nye direktør for Museum Jorn, sang de om septembers blå himmel. En dejlig sang og en endnu bedre melodi. Men passer den til Silkeborg netop nu? Næppe. Vel er himlen blå, men Midtjyllands Avis’ vinkel på sygehusdebatten passer bedre til »Tunge Mørke Natteskyer«.

Det næste nummer må blive en protestsang. Vi skal selvfølgelig have fat i »I Kan Ikke Slå Os Ihjel«. Oprindeligt udført af »Det internationale sigøjnerkompagni«. De kan næppe stille op til det kommende stormøde om sygehuset, men jeg er sikker på, at Aksel Evin Olsen og resten af Initiativgruppen tager bolden op og gladeligt synger for. Sangen handler ganske vist både om våben og bomber, hvilket kan virke dramatisk. På den anden side reklamerer Initiativgruppen med flere for »Mord på sygehuset«, så tonen er lagt. Jeg vil opfordre til en saglig, sundhedsfaglig debat. Mord er noget, der foregår på slagmarken i Ukraine. Ikke på sygehuset i Silkeborg.

Vi skal også nå en fra »Dalton«. I ved trioen med Johnny Madsen, Allan Olsen og vor egen Lars Lilholt. De rimer på alt, der starter med sundhed. De synger bl.a. om, at: »..der er 500 mil ind til byen«. Der er langt til alt i den sang. Sådan forholder det sig også i Silkeborg. Igen og igen fremhæves det, at vi er 100.000 bekymrede borgere, der har udsigt til alenlange køreture til hospitaler. Det passer ganske enkelt ikke. Hvornår kommer der interviews med vordende mødre fra Kjellerup, der med angst og bæven ser frem mod en køretur til Viborg? Eller borgere fra Funder, der i løbet af få minutter er på motorvejen, som fører lige til Gødstrup? Hvad med Bryrups lange vej til Horsens? Silkeborg Kommune er andet end Århusbakken.

Lad os slutte med et positivt håb. En sang om frihed og fred af nyligt afdøde Eddie Skoller. »En Enkelt Sang Om Frihed«. Dét betyder noget.

Indlæser debat