EUs bankunion er ren jeopardy

11. september 2019, 11.36

BANKUNION Uroen om UKs forhold til EU har fået flere danskere til at udtrykke opbakning til EU. Det er måske ikke så underligt. I urolige tider skal der helst ikke rokkes for meget ved båden. Men vil de EU-begejstrede partier så benytte lejligheden til at få gennemført mere EU? Det vil være farligt. Ikke mindst fordi de har øjnene rettet mod EUs bankunionen. Før valget kom Mette Frederiksen godt nok til at love, at danskerne skulle spørges ved en folkeafstemning. Men det løfte blev senere trukket tilbage. Derfor er der grund til bekymring.

Hvis Danmark vælger at deltage i bankunionen, vil tilsynet med de danske penge- og realkreditinstitutter overgå til Den Europæiske Centralbank (ECB). Men bliver det også bedre, blot fordi det fremover er en EU-myndighed, der skal træffe afgørelse, om et dansk penge- eller realkreditinstitut skal lukke? Det kan få alvorlige følger for dansk økonomi, hvis ECB og den fælles EU-myndighed under en krise skulle finde på at beslutte, at for eksempel Danske Bank, Nykredit eller Jyske Bank skal lukke eller eventuelt overtages af en udenlandsk bank. I dag træffes den slags beslutninger af danske myndigheder, men som medlem af EUs bankunion har Danmark ingen repræsentanter i ECB’s Styrelsesråd. Vi giver altså magten til andre landes repræsentanter. Er det demokratisk?

Det er dog ikke eneste bekymring. Med stor sandsynlighed vil bankunionen nemlig øge den finansielle ustabilitet. Planen er nemlig at håndtere kriseramte banker med nedskrivning af gæld. Og det har tidligere givet anledning til finansiel uro. Derfor opgav vi et lignende system (Bankpakke 3), efter at det havde medført ustabilitet. Men der er i dag god grund til at frygte, at man nu på europæisk plan altså er ved at gentage den fiasko, som man i Danmark havde med Bankpakke 3, og som danske politikere måtte opgive. Er det en risiko værd at tage?

EUs system er bestemt ingen solstrålehistorie. Det viser netop skandalen om Danske Bank, hvor flere af EUs lande svigtede og ikke rapporterede til de danske myndigheder om uregelmæssighederne i Estland. Hvorfor skulle et system, som end ikke i dag overholder sine egne regler, blive en forbedring?