Midtjyske Meninger: Valgtrommer - eller er det mere tordenvejr?

Udgivet:17. august 2022, 09.37

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Peder Porse Svejstrup

Der er nyheder - og der er formelle nyheder.

Søren Papes sveddryppende lancering af sit statsministerkandidatur er af den sidste type. Alle vidste, det ville komme. Det var alene et spørgsmål om timingen. Papes egen far derude fra Vejerslev siger det til tirsdagsavisen.

Han vidste det nemlig også. To helsidesannoncer i avisen forleden sagde det til de helt døve.

Det var så mandag, der var tiden. Så kunne man samtidig stjæle lidt af opmærksomheden fra Venstres planlagte lancering af et udspil, der skulle gøre op med de utroligt dyre jobcentres afgørende rolle.

Det lykkedes. Ganske godt. Indtil Venstre senere på dagen luftede en virkelig nyhed. At en anden Søren, Gade, ville hjem til Holstebro fra den post i Europaparlamentet, han blev valgt til for tre år siden.

Søren Gade bliver sikkert valgt igen. Ganske vist ved man endnu ikke, hvor han bliver opstillet. Men det kunne godt blive i Vestjyllands Storkreds, som avisen nævner. Der er nu vist ingen ledige kredse. Venstrefolkene har travlt med at byde Gade velkommen hjem. Samtidig håber de vist i deres stille sind, han ikke bliver opstillet i lige deres storkreds.

Gad så vide, om samme Gade, hvis han bliver valgt, vil fastholde det meget gode ben, han har som kommitteret - civil chef for Hjemmeværnet.

Samtidig venter man på flere navne hos Støjberg. Hun tilskrives her ovenpå sommerferien omkring 20 mandater uden anden politik, end at man ved, hvor hun kommer fra og står for! Til nu er det jo alene frafaldne fra DF, hun omgiver sig med. Rygter på klummeskrivningstidspunktet går på, at endnu flere er på vej derfra. Mon alle de personer, der tales om, er indstillet på i en kommende valgperiode at skulle acceptere en spændetrøje af Pia K-sk type og søge indflydelse med udgangspunkt i Hjerk og Hadsund som det centrale.

Valget er ikke udskrevet endnu. Statsministeren taler om, at det kommer »inden for et års tid« - og hendes udgangspunkt er jo ikke aktuelt det allerbedste. Minksagen kan ikke dø. Inflationen raser. At nogen overraskes over det efter massive milliardudpumpninger i corona-perioden, kan ganske vist undre. Og at der ikke fremlægges planer om tiltag i den forbindelse undrer mere, indtil man lige ihukommer, at valget jo kommer.

De radikale har jo som bekendt gjort deres støttepartifunktion tidsbegrænset. Og uret tikker ubønhørligt. Faktisk er halvdelen af den resterende radikale støtteperiode gået. Mette Frederiksen skulle efter sigende være blevet edderspændt rasende, da kravet kom. Lige nu er der en åbenlys nervekrig. Hvem blinker først? Mette eller Sofie?

Man kunne begynde at tro, statsministeren ville prøve den radikale leder af for alvor. Men satsningen kan blive dyr.

Indlæser debat