Midtjyske Meninger: Skygger over Silkeborg

21. januar 2020, 11.52

Foto: Martin Ballund

Nytårsdebatten raser. Er der utilstedelig inhabilitet i byrådsdebatten? Skal vi have højhuse eller ej? Hvem skal være borgmesterkandidat for rød blok?

Disse spørgsmål kaster skygger over byens gøren og laden. Lange skygger, vil nogle sikkert mene. Under alle omstændigheder viser både den mundlige og den skriftlige debat, at der hersker stor uenighed i Danmarks Outdoor Hovedstad. Svig og underlige vennetjenester fylder avisens spalter. Mens Bornholm promoverer sig med »Sol over Gudhjem« på turist- og menukortet, kunne vi jo overveje, at sælge smørrebrød benævnt som »Skygger over Silkeborg«. Det kunne eksempelvis være højtbelagt pølsesnack med skrabet sky. Sådan bare for et smils skyld.

Politikerne mener, at det er alle os uvidende vælgere, der ikke forstår en pind, når det drejer sig om udvikling og fremtidsvisioner. Sikkert nok. Eksempelvis forstår de beboere på Smedebakken, der har fået frataget dejlig udsigt med mursten og skygge, givetvis ikke en pind. Nu skal et nyt skyggeprojekt så gøre os uvidende bæster klogere.

Politiske alliancer ødelægger gang på gang mere end de gavner. Desværre har den enkelte politiker svært ved at stå alene med sin personlige overbevisning, hvilket ofte fører til intriger og i værste fald løsgængeri.

Jeg prøvede selv i mine unge dage at være politisk aktiv i en partifraktion, hvor det at blive »tvunget« til at indsende præfabrikerede læserbreve allerede dengang ikke var ukendt. Læserbreve, som man trods sin underskrift ikke altid var enig i.

I tydelige kontroversielle byrådssager bør man gøre, hvad man kan, for at sikre sig vælgernes opbakning. Et repræsentativt demokrati betyder ikke udelukkende, at man selv skal træffe alle beslutninger på vælgernes vegne. Man bør altid medtænke, at man er kandidat for et mindretal, nemlig de personer, der er medlem af et politisk parti eller en mindre interesseorganisation.

Nu skal det hele jo ikke være ren jammer. To nye badeanlæg ved Almindsø er under opførelse. Dejligt at se og kunne følge med i. Lad os håbe, at vi kan stå sammen om at holde stederne pænt ved lige.

Under alle omstændigheder kunne man søndag se hundredevis gå tur rundt om den rene sø i det solklare vintervejr. Stedet er året rundt et af silkeborgensernes foretrukne udflugtsmål, for netop her kaster kun skovens træer naturlige skygger i den natur, vi alle sætter så højt.

Og fra Almindsø kan man heldigvis ikke se ét eneste højhus eller for den sags skyld byggeri, der ikke falder naturligt ind i konteksten - modsat højhusene i bymidten.