Midtjyske Meninger: Fire flade, tak!

14. oktober 2019, 13.06

Foto: Martin Ballund

Klimavenlig, bæredygtig og miljøbevidst. Det var nogle af de ord, jeg huskede fra i morges, da jeg stod ud af badet. For eventuelle forvirrede læsere kan jeg oplyse, at radioen er skruet helt op, når fruen er under bruseren, så er det nemlig samtidig muligt at følge med på P4.

Vi hører de ord ustandseligt. De skriver om dem i aviserne, de er nævnt i radioen, og de sniger sig ind i TV- programmerne. Selv i reklamerne, når man bedst tror sig i sikkerhed midt i en god gentagelse af en krimi, som man faktisk så for et par år siden. Første gang. Kvalitet slides ikke så let!

Er vi så klimavenlige her i huset? Ja. Her i vores storfamilie skruer de unge mennesker radiatoren op på 4, når arvingen på 11 mdr. står op kl. 06.00. Normalt er den stakkels uvidende termostat sat til 20 grader, men retter sig selvfølgelig efter nye instrukser. Vi gamle genetablerer så temperaturen to timer senere. Så er der fred og ro, indtil vaskemaskinen sættes i gang. Den har været udsat for hårdt pres. Flere gange har den oplevet, at være på arbejde mere end én gang i døgnet. Nu er enzymerne heldigvis faldet til ro, så vi i samdrægtighed klarer mere end tre T-shirts pr. vask.

Bæredygtige og miljøbevidste? Vi gør, hvad vi kan. August skal smage rodfrugter. Han skal ikke være kræsen, så alt fra glaskål og det, der er værre, til helt almindelige og tilforladelige kartofler serveres dagligt i en lind strøm. Vi spiser op. Ikke blot barnebarnet, men også farfar har måttet sluge diverse uidentificerede rodfrugter.

Længselsfuldt kan jeg så i MJA se de alenlange menukort fra restauranterne, der reklamerer med buffeter med dusinvis af veltillavede retter. - Hvad mon der sker med resterne?? Madspild?? Jeg kender kun ganske få, der kan spise sig igennem hele programmet. Jeg melder pas.

Det var derfor en stor glæde og oplevelse at besøge det nye Johannes V. Jensen & Thit Jensen museum i Farsø forleden. Der var én ret at vælge imellem på frokostkortet. Anretningen var komponeret ud fra »Ved Frokosten«. Et digt af Johs. V. Jensen. Her i uddrag. Citat:

»Nu har jeg det godt.

Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.

Først spiser jeg et med Æg og Sild -

O Anelsen om svovlbrinte og om Jodlugt fra Havets Tangskove!

Derpaa sætter jeg Tand i et ungt skært Stykke med Steg,

og her fordyber det Smagen, at jeg tier.

Rullepølsens Bouquet af Faar og af oliedryppende Maskiner, Væverier, udvider mit Velbefindende.

Osten knytter Stemningen af forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.«

Det smagte. Det var tilpas. Det var helt fladt og uden pynt. Der var ikke importeret en eneste grønlig sag til skade for CO2. Det var klimavenligt, det var bæredygtigt, og snapsen og øllet var SÅ dansk! Det bekom os vel. - Fire flade godt garneret med herlige og smagfulde tillægsord. - Beskrivelserne kan endda frit genbruges! Bon appetit!