Uværdig beslutning om Café På Vejen

Udgivet:30. januar 2023, 11.41

Læsetid:2 minutter

Af Lise Balle. Almindsøvej 7 Silkeborg

1 måned siden

CAFÉ Det er hjerteskærende , at Silkeborg Kommune har besluttet at nedlægge Café På Vejen, det eneste værested for unge fysisk/ psykisk handicappede i kommunen.

Kommunen skal spare, og man skærer det over én kam. Det rammer bl.a. Café På Vejen.

Ingen kan vel være uenige om , at de unge handicappede er en af de mest sårbare grupper i kommunen.

Hovedparten af gruppen bor på bosteder , da de er afhængige af hjælp på grund af deres forskellige, uforskyldte handicaps.

For dem alle gælder det, at de er ude af stand til at leve det liv, de fleste mennesker tager for givet, med skolegang, selvvalgt uddannelse, arbejde, kolleger osv og ikke mindst familieliv, venneliv, sport og oplevelser. Stort set ukendte begreber for de fleste handicappede med anvist bopæl på bosted, anvist beskæftigelse mm. Et liv med meget begrænsede muligheder, ensformigt og ofte ensomt.

Nogle lyspunkter er der: For eksempel at kunne komme på café, som det kaldes, et par gange om ugen. En klog kommune har åbenbart engang erkendt, at det var vigtigt med et værested. Et sted hvor de unge handicappede kunne mødes med ligestillede til hyggeligt samvær, med fælles opgaver i caféen som tjener, opvasker, mm. , spise sammen - kort sagt »hænge ud« et par timer med andre unge ligestillede.

Café På Vejen er et beskedent sted, installeret på Frydenslund, hvor de fleste af de unge handicappede har deres daglige beskæftigelse. Caféen er et lyspunkt og har givet vigtigt indhold i tilværelsen for de ca. 70 brugere , som selv betaler medlemsgebyr på 500 kroner og ligeså betaler al mad og drikke selv.

De penge kommunen skal bruge går formentlig til løn til de ansatte, der nødvendigvis må være der de to aftener om ugen?

Jeg kender et ungt menneske, som med smil i øjnene fortæller mig , at nu skal han snart på café!

På kommunens vegne skammer jeg mig over , at han - og flere med ham - snart får beskeden: Det skal I ikke mere!

Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt. Den beslutning er uværdig - og den må byrådet trække tilbage!

Indlæser debat