Små kulturpenge med stor betydning

20. september 2019, 13.35

Foto: Martin Ballund

KULTURPROJEKTER Silkeborg Kommunes udvalg for kultur, fritid og idræt har i forbindelse med det vedtagne udgiftsstop på en række områder for resten af 2019 besluttet at inddrage de resterende 150.000 kr. i puljen til kulturprojekter også kaldet de frie midler.

Det betyder at fire anbefalelsesværdige projekter, der ellers var indstillet til støtte på udvalgets forrige dagsorden, modtager besked om, at deres ansøgning ikke kan imødekommes.

De fire projekter er typiske for ansøgningerne til de frie midler, ved at de søgte støttebeløb kun udgør en mindre del af et samlet budget, hvor den største del af finansieringen er opnået gennem kulturfonde, andre kommuner eller ved egen finansiering. Det kommunale tilskud kan til gengæld være af afgørende betydning også i et bredere perspektiv.

Lad mig som eksempel fremhæve en af de nu afslåede ansøgninger: Projektet »100% Fremmed« er en turnerende udstilling med portrætter og tekster af og om nye danske borgere. Udstillingen har de sidste tre år været vist i 20 danske byer.

Arrangørerne har valgt at lade turneen kulminere på Kunstcentret Silkeborg Bad og i den forbindelse afvikle skoleundervisning for 20 skoleklasser, fortællinger af de portrætterede, arrangementer med verdensmusik, rundvisning og tre seminarer med deltagere fra hele landet. Alt dette for et samlet budget på 470.000 kr., hvoraf Silkeborg Kommune ansøges om de 70.000 kr. eller ca. 15% af den samlede finansiering.

Man skulle mene, at et bidrag på 70.000 kr, som yderligere genererer 400.000 kr. tilbage til et betydende kulturprojekt til glæde for byen, og som opfylder kommunens bestræbelser om at »sætte Silkeborg på landkortet«, kunne være et eksempel på godt kulturkøbmandsskab?

Men en ting er det økonomisk givtige aspekt. Noget andet og nok så væsentligt er det signal et afslag om støtte fra den kommune, som er vært for projektet, sender til de fonde og øvrige bidragsydere, der har investeret i en kulturbegivenhed.

Både offentlige og private fonde og støtteordninger bevilger som regel støtte med forventning om, at værtskommuner yder deres del til opfyldelse af budgetterne. Et afslag som det foreliggende giver derfor ridser i lakken i forhold til at komme i betragtning til fremtidige projekter og byens brand som kulturkommune mister troværdighed.

Silkeborg Kulturråd må derfor udtrykke sin bekymring for de beslutninger om besparelser på kulturområdet ,som Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget har taget. Det er små penge i den store sammenhæng, men ressourcer af stor betydning for Silkeborgs kulturliv og byens omdømme.