Nye regler: Kommunen kigger efter rotter - om du er hjemme eller ej

Hvis skadedyrsbekæmperne møder en lukket dør ved virksomhedsbesøg, så skal de fremover inspicere virksomheden udefra

Udgivet:02. oktober 2018, 09.58

Læsetid:3 minutter

Foto: Colourbox

4 år siden

SILKEBORG Rotterne søger indenfor i varmen, nu hvor vejret bliver koldere. Og kommunerne tager hul på sæsonens skadedyrsinspektion hos virksomhederne med nye og skrappere regler, der er trådt i kraft i år.

Hvis skadedyrsbekæmperne møder en lukket dør, når de kommer på virksomhedsbesøg, så skal de fremover inspicere virksomheden udefra, fortæller DR Østjylland.

- Hvis der ikke er nogen hjemme, så tillader vi os at gå rundt på de udendørs tilgængelige arealer for at se, om der er spor af rotter på ejendommen, siger ingeniør Peter Fabrin fra Silkeborg Kommune.

Det vil give kommunerne bedre muligheder for en effektiv rottebekæmpelse, forventer Peter Fabrin. Skadedyrsbekæmperne risikerer ikke længere at køre forgæves, men kan sætte bekæmpelsen tidligt i gang, hvis de finder tegn på, at rotterne har fundet husly.

- To rotter kan blive til 800 på et år, så det er vigtigt at finde de steder, hvor der er rottetilhold, understreger han.

Reglerne er blevet strammet for kommunernes kontrol med rotter og andre skadedyr på for eksempel landbrug, hundekenneler og steder, hvor der bliver opbevaret fødevarer.

- Alle kommuner er jo blevet forpligtet til at føre tilsyn på fødevarevirksomheder og landbrug, og hvor man ellers tænker, at her er der en potentiel risiko for, at der er rotter, siger Peter Fabrin.

Peter Fabrin regner også med, at nogle ejere vil føle, at det er underligt, at kommunens folk inspicerer deres ejendom, selvom de ikke er hjemme.

- Det vil vi sikkert opleve, at nogen synes. Så må vi tage en fornuftig dialog om at få løst rotteproblemet. Det er jo en lovpligtig opgave, som alle kommuner skal løse, så der er ikke nogen, der kan sige, at det har de ikke lyst til, siger han.

Opbakning fra landboforening

Frede Lundgaard Madsen er formand for Landboforening Midtjylland, og han hilser kommunens rottetilsyn velkomment - også hvis han ikke er hjemme.

- Som udgangspunkt har jeg ikke så meget imod det. Vi skal have bekæmpet de rotter så godt, det overhovedet kan lade sig gøre, siger han til DR Østjylland.

Men der er et stort men.

- Jeg vil appellere til, at de folk, der inspicerer vores ejendomme, er meget bevidste om smitterisikoen i forhold til vores husdyr. Det er utroligt vigtigt, siger Frede Lundgaard Madsen.

Landmændenes store frygt i øjeblikket er, at afrikansk svinepest skal sprede sig til danske svin med det, Frede Lundgaard Madsen kalder »uoverstigelige konsekvenser«.

- Og al trafik imellem specielt svineproduktioner er en potentiel smitterisiko. Men så længe tilsynet foregår udendørs, og man er bevidst om ikke at komme for tæt på, så er jeg ikke så bekymret. For rotterne er i sig selv en stor smitterisiko, understreger han.

Derfor er en landbrugsbedrift eller virksomhed på landet, der ikke tager rottebekæmpelse alvorligt, også en stor belastning for naboerne.

- Hvis der er en nabo, der ikke bekæmper rotter, så bliver der jo ufattelig mange rotter hos ham. Og på et tidspunkt sender de stafetter ud for at finde et nyt sted at slå sig ned. Så risikerer de at invadere min ejendom, siger Frede Lundgaard Madsen.

Kommunernes inspektion kan til gengæld hjælpe virksomhederne, hvis der rent faktisk er rotter på ejendommen, mener Peter Fabrin fra Silkeborg Kommune.

- Det årlige besøg gør jo også, at vi kan få en dialog med ejeren, og kan få han til at lave nogle tiltag, så han undgår rotter fremover.

Det er Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der sidste år vedtog en handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

Planen giver blandt andet landmænd større muligheder for at selv at anvende rottegift på deres ejendom. Den skal også give blandt andre grovvareselskaber og boligselskaber mulighed for at have deres egne autoriserede rottebekæmpere ansat.