Midtjyske Meninger: Uffe Ellemann-Jensen

Udgivet:23. juni 2022, 10.32

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Peder Porse Svejstrup

Noget af det mest læste i aviserne er efter sigende nekrologer og det øvrige navnestof. Vel også fordi det er de positive vinkler på afdøde eller fødselsaren, der fremdrages.

Uffe Ellemann-Jensen var ikke arrogant, slet ikke. Han vidste, at han kunne mere, end han blev tillagt. Citatet om at slikke sine sår, selv om de sidder i ryggen er tillagt flere, blandt andre Auken. Men det var et af Uffes mange aldrig glemte udsagn, fra da han blev fyret som chefredaktør på Børsen.

Det var en stor liberal frihedsmand, dansker, europæer og verdensmand der gik bort. Klummeskribenten husker ham fra flere valgkampe, herunder den første i 1977. Skribenten var chauffør på VUs valgbus, der var rundt i amtet med alle 10 kandidater, en dag til hver. Bussen besøgte de fleste steder med mulighed for at møde vælgere. Uffe boede på Årslev Kro, og hans Citroën 19 holdt parkeret der. Men det med at føre valgkamp på gader og stræder, det var Uffe ikke helt tryg ved, der i starten. Den eneste af de 10 kandidater, der var svær at få ud på fortovene, det var den nye kandidat. Han var jo skærmvant om nogen. Men at møde vælgerne helt direkte, var noget, han både skulle opfordres og vænnes til.

Skribenten kan så i øvrigt fortælle læserne en lille hemmelighed. Nemlig at det kom som en kæmpe overraskelse for Uffe, at han overhovedet blev valgt til Folketinget. Dagen efter valget, der som sædvanligt ikke var gået så godt for Venstre, faktisk tabte vi 21 mandater, var vi nogle statskundskabsstuderende, der hjalp Østjyllands Radio med at indhente personlige stemmer.

Det pegede på, at Uffe fik det ene Venstremandat. Den viden gik videre til journalisterne. Men Uffe ville ikke sige noget. Han stolede ikke på fagfællerne. Og regnede bestemt ikke med et mandat. Jeg kendte jo Uffe i forvejen, og fik på journalisternes opfordring kontakt til ham. Han lød skuffet, men afklaret. Og det tog lang tid, hvor jeg måtte gengive alle stemmetallene for de øvrige kandidater, og hvor han flere gange spurgte, om jeg nu var helt sikker, før han ville sætte ord på det, der var en kæmpestor overraskelse i hvert fald for ham.

En halv snes år senere var skribenten her en af de 10 Venstrekandidater i Aarhus Amt, og kom i den forbindelse også tæt på Uffe. Udenrigs- og sikkerhedspolitik optog også mig meget. Det berømte atomvalg står endnu meget klart i min erindring. Det gode udfald er en af Uffes mange fortjenester. Ja, Uffe havde temperament. Men han styrede det nu ret godt. Forræderi internt og udadtil gjorde ham vred. Aukens velkendte »referat« af en påstået samtale med den daværende norske udenrigsminister Stoltenberg om at lukke »kjeften på ham Uffe« gjorde vist med fuld ret Uffe vred. Hans bemærkninger om sagen til os, der var medkandidater, skal ikke gengives her. For så bliver man nok fyret som klummeskribent. Men sagen kølnede afgjort og længe forholdet mellem de to.

Æret være Uffe Ellemann-Jensens minde. Glæder mig til at se samtalen med ham søndag aften.

Indlæser debat