Via Biler sætter flytning på standby

Bilforhandleren udskyder sammenfletningen af deres to adresser i byen på ubestemt tid. Året har budt på både brandfarlige batterier og et fald i nybilsalg, men hjulene kører stadig hos Via Biler Silkeborg

1. december 2020, 17.17

Jesper Pedersen er filialchef i Via Biler Silkeborg. Han administrerer både bilhuset på Thrigesvej og det nye bilhus på Kejlstruphøjvej, men holder til i sidstnævnte. Via Biler er blandt Danmarks største bilforhandlere med flere store bilhuse i både Østjylland og på Sjælland.

Via Biler Silkeborg trækker håndbremsen og sætter flytningen af Toyota-salget fra Thrigesvej til Kejlstruphøjvej på standby.

Efter snart 20 måneder er der ikke fundet en køber til bilhuset på Thrigesvej, og på bagkant af en coronakrise, der har taget hårdt på branchen, er bilhuset nu ikke længere sat til salg.

- Plade- og skadesafdelingen er flyttet til Kejlstruphøjvej, men resten er indtil videre sat på standby. Vi har ikke travlt med at gennemføre flytningen, men det er bestemt stadig vores mål, fortæller Jesper Pedersen, der er filialchef i Via Biler Silkeborg og administrerer begge afdelinger.

Overtog stort bilhus

Via Biler Silkeborg har i mere end halvandet år drevet forretning på to forskellige adresser i byen, efter Via Biler i maj sidste år overtog familievirksomheden Per B på Kejlstruphøjvej, der er blandt Silkeborgs største og ældste bilhuse.

Foruden det store bilhus på Kejlstruphøjvej overtog Via Biler også Per Bs nyvognsforhandling af Ford, Mazda, Suzuki og Hyundai, men bilforhandleren har siden afgivet sidstnævnte bilmærke.

Planen var, at Via Biler efter overtagelsen af Per B ville rykke hele forretningen med personale fra Thrigesvej til Kejlstruphøjvej.

- Vi er meget opsatte på først at finde en køber til bilhuset på Thrigesvej, før vi rykker hele forretningen til de nye lokaler. Det bliver kun sværere at sælge det gamle bilhus, hvis det får lov til at stå tomt og gro til i ukrudt, så vi vælger at holde dem adskilt, indtil der er fundet en køber. Vi skal jo betale husleje begge steder uanset hvad, fortæller filialchef Jesper Pedersen.

Lige nu bliver der på politisk plan snakket rigtig meget om afgifter. Det kan vi godt mærke på salgstallene

Jesper Pedersen, filialchef

Coronaen sætter spor

Når Via Biler nu vælger at tage bilhuset på Thrigesvej af markedet, skyldes det først og fremmest en coronakrise, der har betydet færre henvendelser på bilhuset.

Krisen har desuden taget hårdt på især salget af nye biler. Jesper Pedersen oplyser, at de hos Via Biler Silkeborg har oplevet en nedgang på omkring 30 procent i nybilsalget, siden krisen ramte.

- Når privatøkonomien kniber, sparer mange kunder den nye bil væk. Så tager de det fornuftige valg i stedet for at købe drømmebilen, fortæller Jesper Pedersen.

Hos Via Biler plejer nybilsalget at stige markant i september, men det var heller ikke tilfældet i år.

- Lige nu bliver der på politisk plan snakket rigtig meget om afgifter. Det kan vi godt mærke på salgstallene, siger Jesper Pedersen.

Fokus på brugte biler

Det er imidlertid ikke kun kunderne, der er årsag til nedgangen i salget af nye biler. Bilfabrikanterne har også selv måttet tage deres forbehold, og for en bilforhandler som Via Biler betyder det, at leveringen af nye biler ofte bliver udskudt.

Mange af fabrikkerne kører stadig ikke på fuld tryk, og selv med den lavere efterspørgsel har de svært ved at følge med.

Blandt andet derfor har Via Biler i år fokuseret mere på salget af brugte biler, end de hidtil har gjort.

- Vi lægger kræfterne i salget af brugte biler i et forsøg på at følge med tiden. Både for at imødekomme kundernes behov i en tid, hvor de måske ikke har råd til en ny bil, og selvfølgelig fordi fabrikkerne er plaget af forsinkelser, fortæller Jesper Pedersen.

Den populære Ford Kuga plugin-hybrid voldte Via Biler problemer, da det kom frem, at modellen var udstyret med et brandfarligt batteri som følge af celleforurening. Samtlige battierier måtte derfor udskiftes.

Kunne bryde i brand

Det er ikke kun coronakrisen, der har skabt problemer for Via Biler i år. Én af de modeller, der i Silkeborg har været særligt meget interesse for i 2020, er den nye Ford Kuga plugin-hybrid, der pryder éntreen til bilhuset på Kejlstruphøjvej.

Modellen viste sig at have et problem på højspændingsbatterierne, der betød, at bilens batteripakke kunne bryde i brand under opladning. Derfor måtte bilhuset på Kejlstruphøjvej udskifte samtlige batterier og udskyde leveringen af modellen.

Bilfabrikanten har siden fundet en løsning på problemet.

Trods et skuffende nybilsalg og brandfarlige batterier er der nok at glæde sig over hos Via Biler.

I bilhuset på Thrigesvej er der godt gang i salget af Toyotas hybridbiler, og på Kejlstruphøjvej vækker den nye Mazda MX-30, den japanske bilfabrikants første elbil, relativt stor interesse blandt kunderne.

Og selvom flytningen må vente lidt endnu, er Jesper Pedersen alligevel ved godt mod.

- Både i Silkeborg og på landsplan har Via Biler stadig en klar ambition om vækst, fastslår filialchefen.

Filialchef Jesper Pedersen er overrasket over, hvor godt borgerne i Silkeborg har taget imod den nye Mazda MX-30, der er den japanske bilfabrikants første elbil på markedet.