Bolig-partner.dk

Annoncørbetalt indhold

Undgå dumme fejl og overseelser - tjekliste til dit huskøb

Det er en stor dag, når du endelig køber dit første hus. Det giver en helt særlig følelse i maven faktisk at eje noget, som er ens helt eget. Selve processen hen mod huskøbet kan dog være vanskelig, og der er en million ting at tage stilling til, som man måske slet ikke tidligere har overvejet. For hvad skal man være opmærksom på ved huskøb?

Som huskøber skal man holde rigtig mange bolde i luften op til et huskøb, og derfor vil vi gerne forsøge at hjælpe. Vi har her forsøgt at samle nogle gode råd til, hvad du skal huske i de forskellige faser af huskøbet, så du ikke glemmer noget.

Inden du overtager huset, er der nok at se til

Umiddelbart inden du flytter ind i dit nye hus, skal du huske at tinglyse skødet. Dette skal sikre, at du officielt står som ejer af ejendommen på skødet. Dette gør du inde på tinglysningen.dk, hvor du underskriver med dit NemID. Når tinglysningen er gennemført, vil oplysningerne om, at du ejer ejendommen, være offentlig tilgængelige.

Det er også vigtigt, at dit nye hus er forsikret fra den dag, du overtager det. Derfor skal du allerede inden din indflytning have styr på hus- og brandforsikring. Fra den dag du får nøglerne til huset, er det dit ansvar, at forsikringer er i orden.

Som noget af det sidste skal du naturligvis huske at melde din flytning på borger.dk. Ellers får du problemer med blandt andet din post, el og lignende, fordi din adresse ikke er korrekt registreret i systemet.

På overtagelsesdagen skal du huske

Overdragelsen af fast ejendom sker typisk kl. 12 på dagen. Dette er naturligvis medmindre i har lavet andre aftaler med sælger eller mægler. Den første ting, du skal tjekke efter at have modtaget nøglerne, er, at de hårde hvidevarer, som er en del af købsaftalen, er funktionsdygtige. Dette gælder også stikkontakter i huset. Det kan være en stor fordel for dig at dokumentere med billeder eller video, hvis der er noget, der ikke er som aftalt.

Du skal på indflytningsdagen også huske at aflæse alle forbrugsmålere ved ejendommen. I nogle tilfælde vil forsyningsselskaberne selv afregne ved sælger af huset, men hvis ikke dette er tilfældet, tages målingerne med til refusionsopgørelsen.

Nu hvor huset er blevet dit

Nu mangler du kun refusionsopgørelsen. En refusionsopgørelse er en proces, hvor de forskellige udgifter bliver opdelt mellem køber og sælger af huset. Der kan være mange forskellige udgifter, som skal splittes op, så her er det en rigtig stor fordel, hvis du fra begyndelsen af dit købsforløb har inddraget en køberrådgiver i processen.

Refusionsopgørelsen udarbejdes mellem 14-30 dage efter din overtagelse, og du skal derfor ikke vente længe på at få helt styr på alle udgifterne.